Mladi nogometaši NK Bosna Visoko otputovali na međunarodni nogometni turnir u Berlin

Kao i mnogo godina ranije mladi visočki nogometaši, kadeti NK Bosna iz Visokog, otputovali su danas u Berlin, kako bi učestvovali na međunarodnom nogometnom turniru “Osterturnier 2016”. Izuzetno jak turnir, koji organizuje FC Lichtenrader BC 25, i ove godine će ugostiti visočke nogometaše, šampione turnira iz 2012. godine.

Priča o odlasku visočkih talenata na međunarodni nogometni turnir u Berlin počela je još 2000. godine, kada su kontakt uspostavili nekadašnji nogometaš NK Bosna i priznati sportski radnik Visoko, Šaćir Čelebić – Kike te još jedan bivši nogometaš Bosne, koji već 20-ak godina živi u Njemačkoj, Mujo Ophođaš. Njihovo prijateljstvo rezultiralo je pozivnicama na turnir za kadete NK Bosna Visoko, što su podržali i organizatori turnira u Berlinu.

Upravo sa Šaćirom Čelebićem, dugogodišnjim organizatorom odlazaka na ovaj turnir, razgovarali smo danas pred sam početak njihovog puta u Berlin.

Šaćir Čelebić - Kike, organizator putovanja u Berlin
Šaćir Čelebić – Kike, organizator putovanja u Berlin

“Mladići, kadeti i juniori Bosne Visoko, već po 15 put odlaze na turnir u Berlin i mi na tom putovanju pored Berlina posjetimo Prag i Beč, a sklopu samog turnira u Berlinu ovi mladići iz NK Bosna se bore za prestižne nagrade i pehare. Pored turnira, svake godine djeca imaju priliku da u Berlinu posjete i neke najveće znamenitosti, poput Brandenburške kapije, te je to i jedan od osnovnih ciljeva – učiti djecu životu i povesti ih u upoznavanje svijeta.

Iako svake godine imamo svojevrsne finansijske poteškoće, mi uz pomoć prijatelja uspijevamo obezbijediti ova putovanja i ovim putem se zahvaljujem svima njima, kao i vama koji nas medijski podržavate.” – kazao je ovom priliko Čelebić za portal Visoko.co.ba.

Mladi nogometaši visočke Bosne posjetit će utakmice Njemačka – Engleska i najvjerovatnije Švicarska – Bosna i Hercegovina

Ipak, sportski radnici iz Visokog potrude se svake godine da mladi nogometaši NK Bosna, pored odigravanja turnira u Berlinu, posjete i neke utakmice svjetskog karaktera,

“Kao i svake godine oni koji putuju sa nama imat će priliku da uživaju u nekoj od vrhunskih utakmica, a ove godine smo odabrali da to bude prijateljska utakmica reprezentacija Njemačke i Engleske. Ova utakmica se igra 26. marta na stadionu u Berlinu i mi za nju već imamo pripremljene karte, te ćemo posjetiti i ovaj meč.” – kazao nam je Čelebić u nastavku razgovora, otkrivši nam i malu tajnu u vezi sa mogućim putovanjem u Cirih na utakmici bh. reprezentacije:

“Također, ako sve prođe u najboljem redu, trebali bismo po povratku sa turnira biti i gosti nogometne reprezentacije BiH u Cirihu, gdje bh. nogometaši igraju prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Švicarske.”

Čelebić: Vjerujem da su momci spremni i nadamo se dobrim rezultatima

Za kraj našeg razgovora organizatora ovog putovanja pitali smo o njegovim očekivanjima u vezi sa ovogodišnjim turnirom, odnosno, šta bi mogli visočki nogometaši postići na ovogodišnjem turniru u Berlinu.

“Oko 30 djece ide ove godine na turnir u Njemačku i trudimo se da svake godine povedemo što više djece, kako bismo napravili svojevrsnu reklamu za nogomet u našem gradu, kako bismo privukli djecu da nakon ovog turnira saznaju za NK Bosna i počnu trenirati nogomet. To nam je zaista pravo zadovoljstvo postići ovaj cilj.

A kada je riječ o mogućim postignućima, ne znamo ko su učesnici ove godine na turniru u Berlinu, pa tako ne možemo ni prognozirati neki rezultat, ali prema riječima trenera Pašalića i Džavitija ovi momci su spremni da igraju utakmice. Svakodnevni treninzi i puna sprema, uz malo sreće, vjerujem da će nas ove godine odvesti do nekog trofeja i da će put i turnir proći u najboljem redu.” – kazao je na kraju razgovora za Visoko.co.ba organizator ovog putovanja Šaćir Čelebić – Kike.

U nastavku pogledajte fotografije koje je naš reporter napravio za vrijeme ispraćaja mladih visočkih nogometaša u Berlin.

Scroll to Top