In memoriam: Zavidovići ostali bez Vildana Hamidičevića

Nakon  duže  bolesti,  20.  marta  u  Kantonalnoj  bolnici  Zenica  u 56.-oj godini života preminuo  je Vildan Hamidičević, poznatiji sportskim radnicima od Une do Drine, od Save do Neretve  i  Neuma,  te  izvan  granica  naše države, a posebno u dolini rijeke Bosne kao Vildo, dugogodišnji nogometni radnik iz Zavidovića.   Vildan Hamidičević, rođen je 10. novembra  1960. godine u Zavidovićima. U periodu dužem od 40 godina neprekidno bio je u nogometu. Počeo je kao igrač omladinskih selekcija kluba, nastupajući prvo za pionire i juniore, još u vrijeme dok je Krivaja svoje utakmice igrala na Starom stadionu.

Nakon što je prestao sa aktivnim bavljenjem nogometom, Vildo je ostao vjeran klubu i sportu uopće, pa je od 1984. godine sve dok ga bolest nije odvojila od Gradskog stadiona obavljao dužnosti sekretara i direktora kluba.

Stalnim angažmanom uz saradnike iz Uprave kluba i pored teške situacije održavao je  sve vitalne funkcije i kontinuitet u radu NK «Krivaja». Poseban doprinos Hamidičević dao je u pogledu čuvanja imovine i historijskog naslijeđa NK «Krivaja» Zavidovići čija je sportska tradicija duga punih 97. godina, a koji je čak i u ratnim vremenima davao sve od sebe da sačuva bogatu pisanu arhivu kluba (razna dokumentacija, plakete, pohvale, zahvalnice, fotografije stare i po više decenija i sl.) i na sreću mnogih Zavidovićana u tome uspio sačuvati zapis o prošlosti jednog od najstarijih sportskih klubova u Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini, vremenu o životu kluba i o velikim sportistima, sportskim radnicima i svim generacijama koji su prošli kroz klub.

Svoju predanost sportu, klubu i Zavidovićima, Vildan je pokazao i u ratnim vremenima kada je uz svoje saradnike organizovao odigravanje utakmica kluba u Nemili iz razloga što se radi ratnih dejstava nisu mogle igrati na Gradskom nogometnom stadionu.

Zahvaljujući predanom radu u kontinuitetu svih prethodnih godina, Vildo je uz druge saradnike koji su se nizali decenijama, među najzaslužnijima za plasman i takmičenje NK „Krivaja“ u Međurepubličkoj ligi Jugoslavije (3. Savezni rang) te u Republičkoj ligi BiH prije rata, odnosno Prvoj federalnoj ligi BiH, za aktivan rad pet omladinskih selekcija, te posebno Školu nogometa „Krivajaš“ koju je upravo rahmetli Vildan konstituisao, pokrenuo i organizovao prve treninge i utakmice. U nadi da je aktuelna kriza kluba prolazna, upravo mladi nogometaši su garancija za svjetliju budućnost nogometa i sporta uopće na području općine Zavidovići, ali i šire.

Hamidičević je tokom cijelog svoga angažmana bio aktivan i u tijelima NS općine Zavidovići od 1985. godine, Sportskog saveza općine Zavidovići, u Izvršnom odboru Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, a ostaće trajno upisan i kao jedan od utemeljitelja Nogomentog saveza Bosne i Hercegovine, kao član prve Skupštine NS BiH.

Vildan je za dugogodišnji sportski rad, i posebno za razvoj nogometa nagrađen od Općine Zavidovići 1996. godine, priznanjem najuspješniji sportski radnik Zavidovića. U međuvremenu, dobio je i najviša sportska priznanja od Sportskog saveza Općine Zavidovići i Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona.

Smrću   izuzetno   sposobnog   nogometnog   radnika,   pažljivog   sina   majke   Perse, šarmantnog  supruga  Gordane, brižnog oca Minje i Etjena, brata Velida, punca Nermina, grad na  tri  rijeke,  njegovi  Zavidovići,  ali i nogomet u BiH, izgubili su jako mnogo, a posebno uz njegove  najbliže  i  najmlađi  „Krivajaši“,  omladinske  selekcije,  prvotimci, veterani, treneri, članovi  uprave  i  navijači  NK  „Krivaja“,  koji  su  godinama  bili  u  prilici da uče o sportu i nogometu, ali i o životu od čovjeka koji je svoj cijeli životni vijek posvetio druženju s loptom, prijateljima i porodici na samo Vildi svojstven način.

Povodom smrti Vildana Hamidičevića, 22. marta u 14,30 sati na Gradskom stadionu, u prostorijama Nogometnog kluba „Krivaja“ održat će se Komemorativna sjednica.

Dženaza – namaz našem Vildi klanjat će se u utorak, 22. marta poslije ikindije namaza ispred Gradske džamije u 15,30 sati, a ukop će se obaviti na mezarju «Flos» u Zavidovićima.  

Sportzdk.ba

 

Scroll to Top