Uspješno pušten u rad sistem zalivanja terena na Gradskom stadionu Luke, u narednoj sedmici montaža reflektora

Nakon izgradnje krova na centralnom dijelu tribine gradskog stadiona, sanacije busjena i servisa glavnog terena, naš stadion od danas krasi i novi sistem zalivanja kapaciteta 13 metara kubnih po satu. Sistem je pustio u rad gospodin Nermin Buco Kadrić, predsjednik korporacije BIOS koja je i glavni finansijer i izvođać pobrojanih radova uz Općinu Visoko, JKP Visoko, Elektrodistribuciju, kompaniju ADO TRANS d.o.o. i druge.

Kako zli jezici nebi pomislili da je ovo rješenje na tragu ranijih nakaradnih sistema zalivanja glavnog terena koji su vodu crpili iz gradskog vodovoda općine Visoko koja ionako oskudjeva vodom i na taj naćin stvarali velika dugovanja,  pokušat ćemo vam u par rečenica približiti princip rada ovog sistema.

Naime, vodeći se dugogodišnjom idejom da se stadion besplatno zaliva kapacitetima rijeke Bosne koja protiče u neposrednoj blizini, gospodin Kadrić je osmislio i največim dijelom finansirao radove na izgradnji ovog sistema. Za te namjene očišćen je i adaptiran bunar u neposrednoj blizini stadiona, iznad kojeg je sazidana pumpna stanica koja je elektrificirana i u koju je smještena visokotlačna pumpa velikog kapaciteta.

Prostorija pumpne stanice je obezbjeđena protuprovalnim sistemom, dojavnim alarmom i video nadzorom kako “dobronamjerni” posjetioci nebi oštetili instaliranu opremu. Kako postojeći bunar nije dovoljnog kapaciteta da tokom cijele sezone podmiruje potrebe zalivanja stadiona, pristupilo se iskopu vodovodnog kanala u dužini od 150 metara do samog toka rijeke Bosne gdje je instalirana korpa koja crpi vodu iz rijeke u predviđenom kapacitetu.

Na završetcima sistema instalirane su rotacione prskalice velikog radijusa koje zahvataju skoro pola terena i koje se vrlo lahko pomjeraju. Moramo napomenuti da su i ove prskalice domači proizvod korporacije “BIOS” a iste su instalirane na mnogim stadionima u BiH i okruženju.

Izvedenim radovima NK Bosna je dugoročno riješila sistem zalivanja koji je sada skoro potpuno besplatan i ne opterečuje gradsku vodovodnu mrežu a samim tim i ne stvara dugovanja. Inače u momentu preuzimanja dužnosti ovog upravnog odbora na čelu sa gospodinom Ihtijarrevićem, NK Bosna je imao dugovanja od preko 120.000 KM i potpuno blokiran račun. U samo dvije godine ova dugovanja su sanirana i danas klub nije opterečen istim, što potvrđuje opredjeljenje menađmenta za transparentno i ekonomično poslovanje.

U narednoj sedmici slijedi novi infrastrukturni projekat a to je postavljanje reflektora na pomočni teren sa umjetnom podlogom, čime će naša djeca dobiti povoljnije termine za treninge u ovako nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Reflektore će nabaviti i ugraditi goraždanska firma BEKTO PRECISA, koja je još ranije prepoznala kvalitet rada i opredjeljenost ka istom, naše uprave i podržala je donacijom od 1500 visokokvalitetnih anti huliganskih sjedalica.

O uslovima koji vladaju na gradskom stadionu Luke, dovoljno govori činjenica da novoformirana selekcija najmlađih uzrasta već sada broji preko 70 djece.

Pozivamo privredne subjekte naše općine, da se uključe u rad kluba i pomogu ga u vrlo izazovnoj i fiinansijski teškoj sezoni koja predstoji. Bosna sa ovom upravom na čelu to zaslužuje, smatramo da smo opravdali vaše povjerenje!!

prskalice 1prskalice 2

BUDI BOSNA

 

Scroll to Top