Nekadašnji igrači NK Bosna Slaviša Vukičević i Haris Škoro na pripremama u Makarskoj sa FK Sarajevo 1979. godine

Nekadašnji fudbaleri visočke Bosne Slaviša Vukičević i Haris Škoro iako kasnije igrači najvećih BH rivala u prošlosti su igrali i trenirali zajedno, a zajednički imenitelj u njihovoj bogatoj igračkoj karijeri jeste to da su bili igrači FK Bosna.

Prije nego su postali prvotimci FK Sarajevo i FK Željezničar, Slaviša Vukičević i Haris Škoro “odradili” su jedne zajedničke zimske pripreme kao juniori u tadašnjem kampu FK Sarajevo. Treneri Markušević i Fazlagić pozvali su tada perspektivne juniore FK Bosna Visoko i FK UNISA Vogošća koji su nastupali za juniore FK Sarajevo na poznatom turniru na Kvarnerskoj rivijeri, a na kojem je Vukičević bio i najbolji strijelac turnira.

Nakon toga je Slaviša Vukičević iz visočke Bosne prešao u redove FK Sarajevo i prvi ugovor potpisao 1980.godine, a svog prijatelja Harisa Škoru je preporučio Upravi FK Bosna za koju je nastupao jednu sezonu prije prelaska u FK Željezničar.

Slaviša Vukičević će kasnije 30. juna 1985. godine sa FK Sarajevo osvojiti drugu titulu prvaka Jugoslavije i zauvijek ući u istoriju ovog kluba. Nakon velikih ponuda iz tadašnje domaće lige u kojima je prednjačio FK Partizan, Vukičević je ipak ostao u FK Sarajevo iz kojeg odlazi u francuski Creteil za koji nastupa od 1989 do 1996.godine, a karijeru završava u US Ivry za koji je nastupao od 1996-1998.godine. Upisao je i četiri nastupa za reprezentaciju BiH u periosu 1992-1995.godina.

Haris Škoro igrao u onoj generaciji Željezničara koja je 1984. godine nesretno ispala od FC Videotona u polufinalu Kupa UEFA. Već kao formiran fudbaler, na vrhuncu karijere, 1987. godine prelazi u NK Dinamo Zagrebi igra do 1988. godine, a njegov dolazak u Dinamo tada je pripadao kategoriji najzvučnijih transfera u istoriji maksimirskog kluba. Nosio je i dres reprezentacije Jugoslavije za koju je nastupio 15 puta u periodu 1985-1989.godina i postigao 4 gola. Igrao je još za Torino, FC Zurich i FC Baden u kojem je i završio karijeru u sezoni 1995/96. godina.

Scroll to Top