Da nije bilo ugovora sa Sarajevom, Bosna bi se ugasila

lala-trava

 

Kako se približava vrijeme zvaničnog otvorenja novog terena na stadionu Luke tako i priča o nekadašnjem pomoćnom terenu popularnoj visočkoj “Kantridi” ponovo postaje aktuelna. Tim povodom uradili smo kraći razgovor sa Mirzom Laletovićem, članom UO NK Bosna Visoko koji nam je osim novog izgleda pomoćnog terena stadiona Luke analizirao i prve rezultate saradnje NK Bosna sa FK Sarajevo.

Prije nego postavimo pitanje zbog kojeg i radimo ovaj kraći intervju, da Vas pitamo kao aktuelnog člana NK Bosna Visoko, kako ste zadovoljni dosadašnjom saranjom sa FK Sarajevo?

-“Bit ću diretktan i kratak u odgovoru. Da nije potpisan ugovor sa FK Sarajevo do sada bi se NK Bosna kao klub ugasio. Najzaslužniji za cijelu tu priču i spasavanje Bosne od konačnog propadanja je Faruk Ihtijarević – Pape koji je legenda kluba sa Koševa na čiji autoritet smo došli do gospode Dine Selimovića, Abdulaha Ibrakovića, Almira Hurtića i Edisa Kusturice koji su na osnovu povjerenja u Faruka Ihtijarevića ušli u priču sa NK Bosna, a onda i prepoznali ozbiljnost nas ostalih članova Uprave kluba.

Ne birate riječi kada hvalite Faruka Ihtijarevića, ali kao i u svemu u životu interes je ono što povezuje sve, pa tako i sportske klubove, koji je naš konkretni interes u ovoj fuziji sa FK Sarajevo?

-“Prvo da odgovorim ovo za Ihtijarevića, on je sportska i ljudska veličina, skroman čovjek koji ne voli da se hvali, slka … bio je reprezentativac BiH. Igrao je sa Barbarezom, Kodrom,  Bolićem, Salihamidžićem, Varešanovićem … fudbaler je koji drži rekord po broju odigranih utakmica u poslijeratnom periodu za FK Sarajevo. Kod odgovora na drugi dio pitanja opet ću biti vrlo kratak. Naravno da je interes spojio NK Bosna i FK Sarajevo. Obostrani je to interes i da ga nema rekao sam na početku danas mi kao klub ne bi postojali.

 

Paralelno sa osvajanjem bodova i utrci za prvo mjesto u trećem rangu takmičenja sa ambicijama u Prvu ligu FBiH gdje nam je objektivno i mjesto, ovaj saziv Uprave se opredijelio na izgradnju infrastrukture kao temelja razvoja fudbala u Visokom?

-“To nam je bila ideja vodilja od samog početka. Izgraditi infrastrukturu, a onda pokušati razviti generaciju mladih domaćih fudbalera spremnih za najveće izazove. Trenutno nemamo dovoljno sredstava da to sami uradimo, zato smo u toj priči sa FK Sarajevo. Dok ne moramo da brinemo za neke elementarne stvari koje su nam u  prošlosti pravile probleme da nismo bili sigurni da li ćemo uopšte odigrati utakmicu jer nemamo da platimo sudije, danas se uz strateškog partnera FK Sarajevo ta situacija promijenila. Imamo više prostora da se bavimo prikupljanjem sredstava za izgradnju stadiona kao preduvjeta za sve ostale buduće aktivnosti. Oni koji redovno dolaze na stadion primjete u kojem smjeru sve to ide i ubjeđen sam da smo na pravom putu.”

Možda je kratak period, ali bez obzira da li se već desio neki konkretan momenat u toj saradnji sa FK Sarajevo i da li smo u dvosmjernoj ulici ili smo još uvijek ograničeni na to da nama dolaze igrači iz Sarajeva na “kaljenje”?

“Narabno da smo u dvosmjernoj ulici kako kažete. Malik Kalem i Harun Agić su naša djeca koja su već otišla u FK Sarajevo kao posebni talenti NK Bosna ova Uprava se ponosi time.”

 

Ideja terena sa plastičnom travom na stadionu Luke je u završnoj fazi. Možda je malo duže trajalo od ideje do realizacije, ali svaki dan očekujemo zvanično otvorenje?

-“Dio ste te priče od samog početka i javnost je upoznata sa svim i najsitnijim detaljima i ja se lično zahvaljujem Visoko.co.ba kao mediju koji nam je u realizaciji te ideje dao veliku podršku. Dok čekamo zvanično otvorenje terena i završavamo posljednje pripreme u međuvremenu uspjeli smo otvoriti i Caffe bar koji radi svaki dan od 08.00-20.00 sati. Stadion Luke je vraćen svojoj prvobitnoj namjeri zbog kojeg je i nastao, sportisti su na stadionu, roditelji sa djecom. Ovom prilikom pozivam i sve ostale simpatizere kluba i sportiste da dođu na stadion i vide šta smo to uradili i upoznaju se sa onim šta su nam daljnje namjere.”

Na kraju pitanje vezano za podršku, sponzore, privrednike, navijače… Da li ove kategorije adekvatno prate rad Uprave kluba?

-“Podrška privatnika poahko dolazi, publika se vraća na stadin, navijači su ono zbog čega Bosna i postoji sve ove godine. Publika se općenito vraća na stadion Luke, kupuje ulznice, sve su to pokazatelji nekih pomaka u radu kluba koji daju i nama iz Uprave novi podstrek da radimo još bolje. Vidimo se uskoro na otvorenju pomoćnog terena sa potpuno novim izgledom.

Scroll to Top