Sudija Mirko Buljan 2:1 NK Bosna

Buljan MirkoTeška sudijska krađa, u režiji glavnog sudije Mirka Buljana,  dogodila se danas na stadionu Jaklić u Bugojnu gdje je ekipa NK Bosna odmjerila snage sa ekipom NK Iskra, koja je kao i Bosna u teškoj i grčevitoj borbi za opstanak.

Po vjetrovitom vremenu, šef stručnog štaba Ivo Ištuk na teren je poslao nešto ofanzivniju formaciju 3-5-2 a priliku da zaigraju u prvih 11 dobili su Amir Bekan (7,5), Mustafa Mujezinovic (6,5), Ermin Pleh (7), Amer Durmić (5,5), Ahmed Frljak (6,5), Damir Beširević (6,5), Adnan Smajic (5,5), Nedim Bečirević (6), Elmir Kalkan (7),Nedim Hiroš (6,5), Idriz Džafić (6), dok su u drugom dijelu u igru ulazili Armin Arnaut i Benjamin Salkić.

Postavka na ternu je bila kako teoretsku, tako i faktički ofanzivna, Bosna je od samog starta zaprijetila šansama Džafića, Kalkana, Hiroša, dok je domačin večim dijelom preskakao igru i oslanjao se na itekako sporne odluke i sumnjivo dosudjene prekršaje, svog 12og igrača, glavnog sudije meča Mirka Buljana (ocjena -10). Od samog početka vidjelo se da je Buljan riješen da meć odsudi u korist domačina te je tako propuštao dosuditi niz prekršaja nad našim napadačima a domačinu je svirao sve što je iole ličilo na prekršaj, a naročito u zoni oko 16 metara.

Prvo poluvrijeme utakmice spasio je danas raspolozeni golman i kapiten Amir Bekan koji je sa par bravuroznih intervencija spasio naš gol nakon prekida koje je dosudio Buljan, mora se naravno istači da je u prvom poluvremenu dojam sudjenja donekle popravio pomočni sudija Tarik Kečo koji se strogo pridržavao pravila nogometne igre te signalizirao sve sporne situacije pred golom Bosne.

Nastojanje glavnog sudije da prvo poluvrijme okonča vodstvom za domače, nije uspjelo ni nakon dva dosuđena prekršaja u zoni 20 metara od gola Bosne u samom finišu pouvremena, te se na odmor otišlo kod rezultata 0:0.

U drugo poluvrijeme nogmetaši Bosne su ušli hrabro i odlučno, igralo se lijepo i tečno sve do momenta kada je u šesnaestercu Bosne, nakon što je Pleh izbio loptu, kraj njega pao igrač Iskre a sudija bez imalo razmišljanja pokazao na bijelu tačku, nemočan pred udarcem Kmetaša bio je kapiten Amir Bekan. Dosuđeni penal izazvao je ljutnju na klupi Bosne i proteste kod četvrtog sudije i delegata meča, a igrač nad kojim je navodni penal bio i sam je rekao da ga niko ni dirnuo nije, dok je prema riječima igrača Bosne i sudija Buljan izrazio sumnju u svoju odluku.

Ova otimačina i antipropaganda suđenja, nije pokolebala igrače Bosne koji su sredinom drugog poluvremena izjednačili fantastičnim pogotkom Elmira Kalkana koji očito polako ulazi u golgetersku formu. Nakon ovog pogotka domači kreču jako naprijed a sudija Buljan dosuđuje svaki kontakt za domače čak i kada je u pitanju kontra faul, što je najočitije bilo kada je domači igrač laktom razbio arkadu Erminu Plehu a Buljan pokazao kontra faul.

U jednoj takvoj navali igrač Iskre pogađa prečku a lopta se odbija do Seferovića koji se u tom momentu nalazi duboko u ofsajdu te  matira Bekana za veliko slavlje igrača Iskre. Do kraja utakmice 12igrač Iskre, sudija Mirko Buljan nije dozvolio nikakvu igru, te je Bosna tako poražena od direktnog konkurenta za ispadanje u niži rang. Mora se napomenuti, da su igrači Iskre bili jako korektni na terenu, što dokazuju i njihove izjave nakon utakmice da je penal u najmanju ruku smiješan te da su oni danas morali pobjedit bez obzira koliko golova postigla Bosna, kao i da im je rečeno da samo padaju oko šesnaesterca Bosne.

Još jedna ružna scena desila se nakon utakmice kada je predstavnik ekipe NK Bosna, Adis Hajlovac čestitao sudiji Buljanu na pobjedi domačina i dosuđenom penalu, na što mu je ovaj odgovorio kako se može desit da i on nekad pogriješi te ga upitao “šta hočes?? koliko sam samo penala vama dosudio? ima snimak pa pogledajte i žalite se, te mu na odlasku u tunel opsovao majku bezobraznu”. Svoj ovoj lakrdiji u režiji sudije Buljana svjedočio je i četvrti sudac Mirza Tičić,  a predstavnici Bosne su o ovim nemilim događajima odmah obavjestili rukovodstvo saveza. Mirku Buljanu i njemu sličnim zaista nije mjesto u nogometu.

Slike:

http://www.nkbosna.ba/multimedija/30-03-2013

 

Scroll to Top