Ješić: Sarajevo ima kvalitet i snagu

Fudbaleri Sarajeva okupili su se danas na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović-Hase” povodom početka priprema za proljetni dio BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine 2015/16. Tim povodom šef stručnog štaba našeg kluba Miodrag Ješić, obratio se medijima, a na početku svog obraćanja predstavio je plan priprema za nadolazeći period.

JEŠIĆ: “Pripreme su započele ljekarskim pregledima, ali i dogovorima i zadacima za igrače, koji su to ispunili kako treba. Bez dobrog odmora nema dobrih priprema. Da li smo im vremena da se odmore, pa smo ih po planu i programu uveli u rad. Sutra bi trebali završiti sve preglede i faktički u subotu izlazimo na teren i počinjemo sa treninzima dva puta dnevno, do samog odlaska u Čitluk. U Hercegovinu putujemo 24. januara iako postoji mogućnost da odemo ranije obzirom da najavljeno lošije vrijeme u Sarajevu. Potrudit ćemo se da se pridržavamo unaprijed napravljenog programa. U Čitluku ćemo odigrati dvije utakmice, 29. januara i 2. februara, a već 4. februara bi krenuli za Antaliju, gdje bi odigrali 3 utakmice, a povratak je planiram za 17. februar. Protiv Travnika ćemo igrati 20. februara generalnu probu.”

U nastavku, Ješić je odgovorio na pitanje novinara o promjenama unutar igračkog kadra Sarajeva.

JEŠIĆ: “Da bi igrač opravdao epitet pojačanja morao bi da u narednom periodu odigra najmanje 75% utakmica i više i onda možemo smatrati da je taj igrač pojačanje. Mnogo se pričalo u periodu dok sam bio na odmoru i uglavnom se piše o tome ko će igrati za Sarajevo, da su igrači napustili klub… Svaki igrač ima određeni kvalitet, ali da li ima kvalitet za ambicije Fudbalskog kluba Sarajevo? Poslije šampionske titule dva igrača su napustila klub, a došlo je pet do šest novih igrača i samo je jedan uspio da odigra 75% utakmica i više od toga, a svi ostali su igrali manje ili nisu igrali nikako. Razlozi su različiti. Neko je bio povrijeđen, neko nije bio u formi, nije opravdao očekivanja, tako da, ne bih rekao da je neko otjeran, nego je pitanje da li ste se stvarno pojačali ili oslabili? Svi igrači koji su napustili Fudbalski klub Sarajevo u posljednjih šest utakmica nisu bili u startnoj postavi, a neki od njih nisu ni u grupi. I da su ostali imali bi malu minutažu ili ne bi igrali. Pohvalio bih rukovodstvo kluba, koje je ispoštovalo sve ono što smo se dogovorili vezano za odlaske igrača i drago mi je što su svi igrači, koji su napustili klub to uradili na jedan lijep i kulturan način. Želimo im sve najbolje u karijeri i životu.”

Četiri nova igrača stoje na raspolaganju stručnom štabu u nastavku sezone.

JEŠIĆ: “Što se tiče dolazaka, u toku samog jesenjeg dijela prvenstva, poslije povrede Delača došao je golman Bojan Pavlović, poslije toga, pred kraj sezone, u klubu su došla dva brazilska igrača, Cezar i Emerson, a na samom kraju i Deni Simeunović. Imamo četiri nova igrača, od kojih očekujemo da podignu nivo kvaliteta igre FK Sarajevo i da opravdaju očekivanja i mi mislimo da hoće. Ako odigraju više od 75% utakmica, oni će biti pojačanja za naš klub. Ipak, sačekajmo kraj prvenstva pa da pogledamo njihov učinak.”

Šef stručnog štaba Sarajeva je istakao da neće biti iznenađenje ako u narednim danima bude novih igrača u svlačionici našeg kluba.

JEŠIĆ: “Opet pričamo o dolascima, a ja govorim da ima mogućnost da još neko ode. Neće biti iznenađenje ako još neko ode, a u svakom slučaju neće biti iznenađenje ako još neko dođe. Napravili smo plan po kojem igrači odlaze i dolaze. Bilo je razgovora sa igračima sa kojima nismo uspjeli da se dogovorimo. Ipak, uvijek tu imaju dvije strane i mi nismo Real Madrid da prstom pokažemo koga ćemo da dovedemo. Našim navijačima mogu poručiti da očekuju jedno novo Sarajevo, Sarajevo koje će zadovoljiti ambicije kluba i očekivanja navijača. Pojačanja ili novi igrači… nije iznenađenje ako se neko pojavi u narednim danima. Znamo koji igrači nam trebaju.”

Naš tim želi u proljetnom dijelu sezone osvojiti najveći broj bodova.

JEŠIĆ: “Vjerujemo u naše igrače i igrače iz Akademije. Bez obzira da li će biti još dolazaka ili odlazaka, vjerujem da će Sarajevo u proljetnom dijelu prvenstva pokušati da osvoji najveći broj bodova, te da u preostalih 12 utakmica budemo prvi na tabeli. Da li će to biti u konačnici dovoljno, ostaje da se vidi. Na proljeće želimo uzeti najviše bodova i normalno, u kupu imamo najviše ambicije i želimo da osvojimo taj trofej. Da li ćemo u tome uspjeti, vidjeti ćemo. Očekujem da svi igrači ispune ono što se očekuje i mislim da Sarajevo ima kvalitet i snagu da osvoji trofej, a zašto ne i oba”

Ješić se dotakao i kapitena Sarajeva, Harisa Duljevića.

JEŠIĆ: “Kako ima igrača koji treba da idu, tako ima i igrača koji ne trebaju da idu u ovom trenutku. Duljević se izborio za status kapitena i ako mislimo da gradimo nešto, to upravo treba da bude oko kapitena. Nisam za to da Duljević napusti Fudbalski klub Sarajevo, osim ako dođe nepristojna ponuda, recimo 2.000.000 eura i sve ispod nisam saglasan da on napusti Sarajevo. To nije slučajno. Radi se o igraču, koji je u tim godinama i tek očekujemo da pokaže svoj raskošni talenat. Ozbiljno mislim kada kažem 2 miliona eura i ispod te cijene ga nećemo pustiti, a ako je to klubovima koji su zainteresovani sada puno i ako dođu na ljeto, nadam se na evropske utakmice, tada ta cijena neće biti 2 već 4 miliona eura. Duljević je igrač kojem treba dati vremena da pokaže sve što zna i ne treba žuriti da se proda. Kada imate kapitalca u klubu, zašto se lahko rješavati zbog nekih uslova, koji nisu presudni u ovom trenutku. Ponavljam, samo u slučaju nemoralne finansijske ponude Duljević može napustiti FK Sarajevo.”

Srbijanski stručnjak nije htio komentarisati imena potencijalnih pojačanja Sarajeva.

JEŠIĆ: “Razgovarali smo sa igračima, reprezentativcima i nismo govorili koji su to igrači. Igrače komentarišemo samo onda kada to bude i zvanično. Mnogo imena je u opticaju i nećemo komentarisati one koji nisu tu. Špekulacije nam ništa ne znače.”

U narednim danima na probi će boraviti Denis Kramar, dvadesetčetverogodišnji slovenski defanzivac.

JEŠIĆ: “Radi se o igraču koji može da igra na dvije pozicije. Boravit će narednih nekoliko dana sa nama i nadamo se da će ostati. On igra na poziciji štopera i lijevog beka.”

Veliki broj mladih igrača Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo prisustvovalo je današnjoj prozivci.

JEŠIĆ: “Trideset igrača je na prozivci, ima novih igrača i dosta igrača iz Akademije. Želimo sve vidjeti i uključiti u rad. Što se tiče igrača iz Akademije, nekoliko je priključeno i o njima mislim da u narednom periodu mogu obući dres prvog tima i odmah da bude jasno, ne igraju u jesenjem dijelu prvenstva najbolji igrači iz Akademije, već igrači poput Kadušića, prema pozicijama. On je izborio svoje mjesto i pokazao da je na toj poziciji najkvalitetniji igrač Sarajeva. U budućnosti ćemo priključitvati igrače iz Akademije, dobivat će priliku da igraju, a igrat će u skladu sa pozicijom koja u tom trenutku treba timu. Igrači koji su danas iz Akademije tu na prozivci, sigurno neće ići na posudbe.”

Berberović na Koševu do 2017. godine

Ugovor sa Fudbalskim klubom Sarajevo produžio je Džemal Berberović. Iskusni fudbaler, koji je ponikao u našem klubu, a koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri odigrao 195 utakmica u dresu Sarajeva, ostat će na Koševu do 2017.  godine.

“Što se tiče mog  ugovora, ostajem u mom Sarajevu još godinu dana i drago mi je što ostajem sa ovim momcima. Mislim da mogu  još da im pomognem i da doprinesem klubu. Na početku polusezone  imao sam operaciju meniskusa, što je uzrok nešto slabijih igara. Smatram da sam posljednji dio sezone odigrao solidno i da ću ove pripreme iskoristiti što je bolje moguće.”, izjavio je Berberović, dodavši:

“Prethodna polusezona je bila teška, iskoristili smo pauzu kako bismo se odmorili i odradili smo individualan plan od stručnog štaba i mislim da smo odradili jedan dobar uvod. Radit ćemo u Sarajevu, Čitluku i Antaliji i svjesni smo da nas očekuje jedan period u kojem moramo raditi mnogo i nadam se da ćemo se dobro spremiti i podići formu kako bi sa dobrim rezultatima krenuli u sezonu.”

Medijima se obratio i Deni Simeunović, novi igrač Fudbalskog kluba Sarajevo, koji je u naše redove stigao iz Zrinjskog.

“Presretan sam zbog dolaska u FK Sarajevo. Želim da opravdam povjerenje svih ljudi koji su mi pružili podršku kako bih došao u ovaj klub i nadam da se ću ispuniti sve ono što sam planirao u dresu Sarajeva.”, izjavio je Simeunović.

Scroll to Top