FKS-Intervju: Enes Sijarić

Fudbalski klub Sarajevo je izdavač djela ”Knjiga vremena” od autora Enesa Sijarića. Ovaj pionirski projekat za izdavaštvo, donosi autentičan i realan povratak u 80-te i 90-te godine, u kojima je Fudbalski klub Sarajevo, vodio bitku na internacionalnoj sceni, osvojio drugu titulu prvaka Jugoslavije, proživljavao teške trenutke tokom agresije nad Bosnom i Hercegovinom.

Razgovarali smo sa autorom “Knjige vremena”, profesorom Enesom Sijarićem.

www.fcsarajevo.ba: Na početku, da li nam možete reći koliko stranica ima “Knjiga vremena” i koje su dimenzije?

Knjiga ima 650 stranica masnog mat papira. Planirani format je B4 položeni od 25×35 cm, ali, zbog tehničkih ograničenja većine štamparija u Bosni i Hercegovini i šire da za taj format izvedu i mašinski uvez knjige, najizvjesniji format ”Knjige vremena” će biti 22×30 cm. U tom slučaju bi njena sadašnja težina od 3,5 kilograma bila manja, samim tim i cijena njenog štampanja. Koliko manja, to mi nije poznato. Mislim da je planiran tvrdi uvez, sa elementima suhog žiga i UV laka.

www.fcsarajevo.ba: Koliko fotografija se nalazi na stanicama “Knjige vremena”?

Radeći na ovom djelu, ostvario sam uvid u preko 15 000 fotografija. U širem smislu sam izdvojio i skenirao sa negativa oko 6 000. Kod uže selekcije fotografija sam imao pomoć nekoliko hordaša, ovim putem im se zahvaljujem. Odabrali smo ih nešto manje od 3 000. Nakon što sam odštampao probni primjerak knjige, mogu da potvrdim da se u njoj nalazi oko 1400 profesionalnih fotografija, od čega ih je oko 180 objavljeno preko cijele stranice. Za sve fotografije u knjizi su otkupljena autorska prava od njihovih autora i bez obzira što je to znatno uticalo na finansijsku konstrukciju projekta, izuzetno sam ponosan na činjenicu da smo ostvarili konkretnu i korektnu saradnju. Jedan od ciljeva i jeste bio da se korektnim odnosom ispoštuje dogovoreno, kako bi se eventualno neka buduća saradnja mogla nesmetano nastaviti.

www.fcsarajevo.ba: Koji sadržaj je obuhvaćen u prvom dijelu ove knjige?

U širem smislu obuhvaćen je vremenski period od 15 godina. U uvodnom dijelu knjige je, na oko 60 strana, u fokusu 16 utakmica iz perioda od 1980-te do 1985-te godine, odnosno arhivski materijal koji se odnosi na domaće i gostujuće utakmice FK Sarajevo sa evropskim klubovima Corvinul, Slavia, Hamburg i Anderlecht. Također su uvrštene prvenstvene utakmice sa klubovima Željezničar, Hajduk, Dinamo, Velež i ona sa Crvenom Zvezdom, kada je FK Sarajevo osvojio titulu šampiona Jugoslavije. Za navedeni period velikih dometa FK Sarajevo sam koristio arhivski materijal od vrhunskih fotografa tog vremena, Ante Jelavića, rahmetli Adema Bjelonje i pokojnog Danila Krstanovića. Ovo poglavlje knjige se završava osvrtom na lik i djelo rahmetli Asima Ferhatovića, u kojem na par stranica o njemu govore njegovi prijatelji i savremenici Ibro Biogradlić, Svetozar Vujović i Ivica Osim. Priložene fotografije prate tekstovi izdvojeni iz knjige ”Ferhatović majstor driblinga”, autora Stjepana Kljujića.

www.fcsarajevo.ba: Šta još čini sadržaj knjige , možete li nam reći više o tome?

U knjigu je zatim uvrštena analiza sadržaja ankete, te njeni tabelarno i grafički prikazani rezultati. Ovom anketom je tokom tri godine obuhvaćeno preko 150 navijača FK Sarajevo i KK Bosna oba spola, a koji su bili aktivni članovi i članice organizovane navijačke grupe ”Horde zla” i ”Kraljice zla”. Ovim putem im se s poštovanjem svima zahvaljujem i lijepo ih pozdravljam. Oni su anketirani kako bi se na jedan demokratski i ravnopravan način došlo do većinskog mišljenja, davanjem pisanih i ličnih odgovora na postavljena pitanja u anketnom obrascu. Preko 450 stranica ankete je obrađeno, a njeni objavljeni rezultati su u knjizi zauzeli oko 16 stranica.

Imajući u vidu određene smjernice, dileme ili nepoznanice iz faze anketiranja, moguće rješenje sam vidio u hronološkoj objavi svih takmičarskih utakmica FK Sarajeva sa drugim klubovima u periodu od 2.8.1987 do 5.4.1992. godine. U odnosu na taj vremenski period, u knjigu je uvršteno sto i pedeset prvenstvenih, petnaest Kup SFRJ i četiri prijateljske memorijalne utakmice FK Sarajeva. Košarkaški klub Bosna je također uvršten u hronologiju, kroz dvadeset i devet utakmica u istom vremenskom periodu. Kod ove hronologije sam koristio arhivski materijal fotografa Mevludina Kadrića, Milomira Kovačevića, Emila Grebenara i Vladimira Šantića.

U knjizi je na 14 strana u autentičnom obliku, kao uslov od strane koautora Azema Mujana, objavljena sociološka studija ”Sociološko psihološke implikacije huliganstva” iz 1990. godine, u izdanju ”Omladinski savez” Sarajevo. Ona je uvrštena jer je autentična i ne posjeduje autobiografski pristup i ”naknadnu pamet”. U njoj su na jedan stručan način iznesena različita stajališta i mišljenja o fenomenu huliganstva kao pojave u tadašnjoj društvenoj zajednici, kao i mogući načini da se organizovano navijanje svede u društveno prihvatljive okvire.

Također sam bio dužan ispoštovati mišljenje većine anketiranih, da se u knjigu uvrsti i vremenski period od 1992-1994. godine, zbog održavanja kontinuiteta FK Sarajevo i pedeset i pet branilaca ubijenih u vrijeme barbarske opsade grada Sarajeva, navedenih u anketi da su bili aktivni članovi organizovane navijačke grupe ”Horde zla”. U tom smislu, na oko stotinu stranica knjige je hronološki objavljeno stotinu i pet novinskih članaka koji se odnose na FK Sarajevo I njegova nastojanja da opstane u izuzetno teškim vremenskim uslovima. Također, i oko 60 fotografija uništene sportske infrastructure ili svakodnevnice u gradu Sarajevu. Paralelno su hronološki objavljeni zvanično dobijeni podaci od strane tri pokopna društva, o pedeseti pet ubijenih navijača FK Sarajeva. Knjiga se tako, bez ijedne riječi i završava. Generacije navijača FK Sarajeva, koje se formiraju po dolasku mira i slobode, mogu da je dopune i nastave.

www.fcsarajevo.ba: Šta za Vas lično predstavlja ova knjiga?

Knjiga je na određen način nastavak projekta započetog 2006. godine, kada sam uz veliku pomoć mlađih generacija hordaša na sedam DVD-a objavio video materijal koji sam imao u privatnom arhivu i dio materijala od autora Admira Švrakića. Elvir Radeljaš je izvršio obradu tona, a Smail Kapetanović je uradio montažu. To smo tada, u nekom spoju mladosti, iskustva i tehnike vrhunski uradili, a proizvod vlastitom distributivnom mrežom poslali  na tri kontinenata, pa ih ovom prilikom selamim i pozdravljam. Oni su vršili razumljiv pritisak da se nešto ovako uradi o generaciji navijača kojoj pripadam, što sam uz pomoć navijača iz svoje generacije i uradio. I njima se još jednom zahvaljujem na pruženoj podršci.

Trenutno, predstavlja mi rasterećenje nakon višegodišnjeg kontinuiranog rada na njoj i istovremeno me čini zadovoljnim što su velike šanse da uopšte bude i objavljena, naročito zbog činjenice da će njen izdavač biti FK Sarajevo, ma kako to nekom izgledalo kao logično i prirodno. Priznajem da je ovo bio izrazito težak projekat, volim timski rad, ali nisam do sada imao iskustvo ove vrste pa sam bio prinuđen da koncepciju knjige vremenom tu i tamo prilagođavam, kako bih savladao prepreke sa kojim sam se suočavao tokom rada na projektu. Iskren da budem, da sam na početku znao kakvi će me sve izazovi čekati, ne bih se usudio tek tako ovako nešto obimno pokrenuti. Ne želim da ovim obeshrabrim nekoga, ali sam mišljenja da sam u ovaj projekat ušao više srcem i hrabro. Ali, to i jeste suština poruke ”Biti srcem vezan, u tome leži snaga !?”.

www.fcsarajevo.ba: Zbog čega ste mišljenja da bi svaki navijač FK Sarajevo “Knjigu vremena” trebao imati u svom domu? 

Žao mi je što nisam uspio da pronađem sponzore za štampu u većem tiražu, da bi samim tim cijena knjige bila nešto niža i prihvatljiva za šire slojeve navijača FK Sarajeva. Urađena je kao vrhunski proizvod kulture i ima svoju vrijednost. Ali ostavimo taj sud onima koji je budu sebi priuštili. Vjerujte da su mi upućene molbe odbijale jake firme i institucije kojim sam se obraćao i to su mi lično bili teški i na momente ponižavajući trenuci. Ja mito niti dajem niti uzimam, tako da nisam ostvario nikakvu saradnju. Probni primjerak  knjige sam platio nešto više od 350 KM uživajući u mirisu papira, njenoj težini i odštampanom sadržaju. Sve one hiljade fajlova što su mi se konstantno motale godinama po glavi su se nekako rasplinule. Imao sam je u rukama i što se mene tiče, stvar je bila gotova. Ovo govorim najiskrenije. Ponude za štampanjem od različitih štamparija u BiH i okruženja su me obeshrabrivale i ko zna kako i kada bih savladao i tu prepreku.Cijenio sam, ali ne i prihvatao ponude dijela zainteresovanih da unaprijed osiguraju svoj primjerak i tako pomognu štampanje knjige. Tu pat poziciju je promijenila hrabra odluka odgovornih iz FK Sarajevo, gospode Selimovića i Kusturice, da obavimo razgovor i vidimo šta se može uraditi po tom pitanju. Ako mi dopustite, odgovor na Vaše pitanje bi glasio da je najlakše knjigu kupiti.

www.fcsarajevo.ba: Od koje je važnosti sama knjiga za naš klub i za sport u gradu Sarajevu općenito?

Imam problem da ovu i ovakvu knjigu uporedim sa nekom drugom ili sličnom i ne uspijevam. Mišljenja sam da obrađeni vremenski period u knjizi, sa uvrštenih preko 200 fudbalskih i košarkaških utakmica različitog karaktera, nudi korisne elemente za edukaciju onih koje zanima ova materija. Knjiga je dobar, koristan i precizan podsjetnik na sportske susrete FK Sarajeva i KK Bosne sa drugim timovima tog vremena, a preko obilja autentičnih fotografija koje ih prate, omogućava se čitaocu da formira svoje lično mišljenje vezano za  klubove, sportiste i navijače tog vremena. Onima koji su živjeli u tom vremenu, sadržaj knjige omogućava mnogo više. FK Sarajevo kao klub će ovom knjigom i još nekim projektima u budućnosti podići arhivski materijal na znatno veći nivo od dosadašnjeg. Također, izdavanjem ovog djela čini pionirski korak na polju izdavaštva. Isto vrijedi za KK Bosna, u smislu povećanja i dostupnosti arhivske građe, iako smo mi primarno navijači FK Sarajevo. Odgovorno tvrdim da je do nedavno odnos ka arhivskoj građi i historiji oba kluba  blago rečeno neprimjeren i na nedopustivo niskom nivou. Naročito ako se ima u vidu da su FK Sarajevo i KK Bosna, uz naravno i ostale sportske kolektive u gradu Sarajevu i BiH, prepoznatljivi simboli u bosanskohercegovačkoj sportskoj javnosti i šire. Ova knjiga, i ona koju privodi kraju autor Semir Zilić , trebalo bi da sadašnje stanje popravi i promijeni na bolje .


“Knjigu vremena”  po ekskluzivnoj cijeni od 130,00 KM možete kupiti u pretprodaji u oba Bordo Fan Shop-a. Predprodaja traje do 06.04.2015.

Od 6. aprila tekuće godine, cijena “Knjige vremena” za aktivne članove FK Sarajevo iznosit će 140,00 KM, a za narudžbu pet i više primjeraka, cijena iznosi 160,00 KM. U slobodnoj prodaji, svi oni, koji nisu članovi FK Sarajevo, od 6. aprila, “Knjigu vremena” moći će kupiti po cijeni od 190,00 KM. U sve cijene uključen je PDV.

Scroll to Top