Dominković ti delegira, Dominković ti sudi….otvoreno pismo NS FBiH

Poštovani,

Prva nogometna utakmica u Visokom odigrana je davne 1923 godine, kada je i osnovan FK Radnički preteća današnje Bosne. Ponosnih je to 90 i kusur godina rada i napora u nastojanju da se zadrži tradicija igranja nogometa u našem gradu i nastavi sa “proizvodnjom” nogometnih asova kakvi su bili Sirćo, Zečević, Vukičević, Ihtijarević i drugi igrači koji su ponikli u Visokom.

U ovom teškom vremenu NK Bosna svojim postojanjem uveseljava naše malobrojne navijače koji su zajedno s nama prolazili svijetle trenutke klupske historije, od osvajanja KUP-a i SUPER KUP-a BIH, velikih utakmica i pobjeda praćenih pjesmom i veseljem, ali tuge i žalosti zbog neizlaska u europu iz političkih razloga, ispadanja iz lige itd.

U posljednje tri godine okupili smo novu upravu i reorganizovali klub, izgradili smo moderan stadion sa pvc podlogom, rekonstruisali glavni teren, renovirali i natkrili tribine, počinjemo izgradnju tribina sa svlačionicama po UEFA standardima i druge projekte koji su Gradski stadion Luke pretvorili u sportsku oazu.

Svojim radom stvorili smo optimalne uslove za razvoj omladinskog pogona koji broji 5 selekcija sa preko 200 igrača. Dobrim domačinstvom, igrom i nastupima stvorili smo simpatije i prijateljstva kod puno ekipa i ljudi iz bh.nogometa.

Članovi smo NS ZDK i NS FBIH, koji putem svojih tijela organizuju i provode takmičenje i brinu o regularnosti utakmica svih klubova, kako u ZDK tako i u Federaciji BiH. Plačanjem kotizacije, taksi, naknada i drugih finansijskih obveza, kao i svi drugi nogometni klubovi, pomažemo rad nogometnih saveza pod čijim ingerencijama se takmičimo.

Ovim pismom, u najboljoj namjeri, želimo Vam skrenuti pažnju na “neregularnosti” koje se ove sezone dešavaju na nogometnim terenima Prve lige Federacije BiH.

Svjedoci smo da će, zbog skraćenja BHT Premijer lige BiH, iz Prve lige FBiH ispasti veći broj klubova nego što je to bio slučaj u ranijim sezonama ovog takmičenja. Glasine i kuloarske priče o imperativu “spašavanja” određenih klubova od ispadanja, te krojenju prvoligaške tablice od strane rukovodilaca Sudijske komisije NS FBiH, prvenstveno predsjednika gospodina Dominkovića, postaju sve glasnije i jače.

U prilog ovakvim glasinama svakako idu i prigovori, prvenstveno na utakmice sa Orašjem, uglednih prvoligaša kakvi su Zvijezda Gradačac, Bratstvo iz Gračanice idr., koji su nezadovoljni tendencioznim sudijskim odlukama.

Nakon furioznog starta NK Bosna Visoko i zauzimanja visoke pozicije na ljestvici, svima je bilo jasno da Bosna nije uložila novac i trud isključivo u infrastrukturu nego i u ekipu, te da će u ovoj sezoni sasvim sigurno biti jedan od pretendenata za gornji dio tablice ako ne i prvo mjesto.

No da smo pravili račun bez konobara, dokazala nam je Sudijska komisija, na čelu sa Dominkovićem, koja je vrlo pažljivim odabirom sudijskih timova i kontrolora suđenja (čija imena se konstantno ponavljaju na našim utakmicama) zadržala Bosnu u sredini tabele. Uvidom u delegiranje koje redovno objavljujemo na našoj web stranici i laiku će biti jasno o čemu pišemo i govorimo. Ni jedna ekipa ove sezone nije nadigrala Bosnu i pobjedila je sa više od jednog gola razlike, gdje smo sve oštećeni, kako nam je prekinuta utakmica, koji se kontrolor sudjenja pojavljivao na našim utakmicama čak i kad nije delegiran na njih, obavjestili smo, ne samo nogometni savez, nego i organe za provedbu zakona pa nek svako radi svoj posao.

Predsjednik Dominković prilikom delegiranja ne vodi računa o racionalizaciji troškova sudjenja u vremenu opšte krize i Bosna u pravilu najgore prolazi od klubova iz okruženja te plača najskuplje troškove službenih lica. Nije tajna da smo povodom toga kontaktirali gospodina Dominkovića već nakon druge “preskupe” utakmice na domaćem terenu, tražeći da se vodi računa o troškovima službenih lica, no naš apel nije urodio plodom.

Nismo željeli da vjerujemo kuloarskim pričama sa početka sezone “da ne tražimo bodove i korektno sudjenje u Orašju i još nekim sredinama”, međutim dosadašnjim iskustvom u kom su nam određeni suci uzastopno sudili utakmice kući i na strani, te u pravilu na domaćem terenu striktno primjenjivali pravila nogometne igre a u sljedećem kolu nas ti isti “zavaljivali” u gostima, sve više smo ubjeđeni da ovo nisu kuloarske priče. Današnje delegiranje je potvrdilo tehniku i scenario koji režira sudijska komisija sa uzastopno istim sucima u šta se možete i sami uvjeriti uvidom u delegiranje.

Iako nam je već poručeno šta nas očekuje u Orašju, ne želimo vjerovati da uprava prvoligaša sa Save ima veze sa ovakvim stvarima i da želi na prljav način obezbjediti titulu. Nogometaši Bosne putuju u Orašje da u duhu fair playa pokušaju izboriti pozitivan rezultat. Bosna nije klub koji igra unaprijed dogovorene utakmice po sistemu tri za tri, za nas nema unaprijed izgubljenih bodova, nama je igra na terenu jedino mjerilo. Gospodinu Dominkoviću poručujemo, da nas neče uplašiti delegiranjem svojih poslušnika koje vjerovatno uslovljava ocjenama i napretkom u karijeri, da mi nismo klub koji će svoje zacrtane ciljeve ostvarivati na način “da bude dobar s njim” i da nečemo dozvoliti da se neko poigrava sa trudom i sredstvima uloženim u razvoj našeg kluba.

Pozivamo rukovodstvo Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, koje smo svi mi izabrali da nas predstavlja u nogometnoj vladi, da preispita rad Sudijske komisije sa Dominkovićem na čelu i spriječi mogučnost malverzacije delegiranjem, te otkloni svaku sumnju u regularnost takmičenja.

Molimo Vas da stanete u kraj samovolji jednog čovjeka, za dobrobit svih sportskih radnika i ljubitelja nogometa.

 

Sportski pozdrav!!!

 

Upravni odbor NK Bosna Visoko

Scroll to Top