Piše: Rešad Mamela, Devedeset godina brezanskih „beba“

rudar breza reprezentacija bih 1996

Desetine igrača zaigralo u brojnim bih, ali i inozemnim, ekipama. Stvaraju ekipu za još svjetliju budućnost. Prioritet rad sa mladim nogometašima.

Brezanski nogometni klub  „Rudar“ ovih dana slavi devedeset godina izuzetnog rada i odličnih rezultata, a u kome je od davne 1924.godine zeleno-crni dres nosilo na  stotine brezanskih mladića. Ovaj kolektiv uvjek je bio riznica ljudskih i sportskih  vrijednosti. U njemu se uvjek živjelo sa željom da se bude iznad ambijenta i izvan vremena. Željelo se ostvariti više i bolje, sve ljepše i moralnije. U njemu su živjele sve generacije-od pionira do penzionera, pripadnici više nacionalnosti i narodnosti, učenici, studenti i njihovi profesori, djeca i roditelji, momci i oženjeni. U brezanskom nogometnom klubu, od njegovih prvih dana, davne 1924.god, nikada se nije mogla premostiti materijalna sitoacija, ali je zato uvjek bila prisutna  premisa  klupskog života da se bude među najboljima. A, najbolje u ovom klubu bilo je drugarstvo i pravilo da se mora biti dobar i pošten čovjek, dobar učenik i student, ugledan radnik i stručnjak, kulturan i civilizovan član društva.

U dugogodišnjem radu kluba bilo je dosta uspona i radovanja ali i padova i tugovanja. Igrale su brezanske „bebe“ i u tadašnjoj prvoj ligi BiH, u sezoni 1995/96, u društvu sa proslavljenim našim timovima: Željezničar, Sarajevo, Sloboda, Čelik, Velež… U brezanskom nogometnom hramu 1970 godine gostovala je reprezentacija ex Jugoslavije, predvođena selektorom Rajkom Mitićem i igračima:

Bajević, Pavlović, Pirić, Mutibarić, Đajić… a i selekcija BiH na čelu sa selektorom Fuadom Muzurovićem, bila je gost Rudara 1996.godine, a nastupili su Kodro, Bolić, Beširević, Katana, Glavaš, Ramčić… Rudar je uživao veliki ugled na prostorima ex države, pa su u Brezi gostavali i  Dinamo (Zagreb), Crvena Zvezda, OFK Beograd, Kikinda, Borac (Čačak)… Predsjednik kluba prof.Ćamil Buljetović o sadašnjem velikom jubileju Rudara,kaže:

-“Ovo je velika godina za naš klub i grad Brezu. Rudar je  jedan od najstarijih klubova na prostoru bivše zajedničke države i svi mi smo izuzetno ponosni na našu slavnu prošlost, ostvarene sjajne rezultate, naše igrače, trenere… Takođe s posebnim zadovoljstvom mogu da istaknem da u ovom trenutku imamo blizu dvjesto dječaka, uzrasta od 7 do 18 godina, sa kojima svakodnevno rade naši treneri, poznati bivši  igrači Rudara, i koji su budučnost našeg kluba, ali i bih nogometa. Zasluge za ovaj sadašnji jubilej pripadaju svim nogometašima koji su nosili zeleno crni dres tokom proteklih devet decenija, članovima stručnih štabova, mnogobrojnim sportskim radnicima… Posebno se zahvaljujem  našim navijačima popularnim TNT-ima, koji su nas svih ovih godina bodrili i u Sarajevu, Lukavcu,Tuzli,Travniku, Zenici, Mostaru, Bihaću, Goraždu, Visokom, Višegradu, Rogatici, Kaknju, Bugojnu…

Dosta nogometaša koji su ponikli u Rudaru zaigrali su u brojnim domačim i inozemnim klubovima, a dosta ih je  ponijelo i reprezentativni dres naše zemlje: Asmir Avdukić bio je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, dres najbolje selekcije oblačili su i Samir Bajtarević, Jasmin Memišević, mladih selekcija Mustafa Hasanspahić, Haris Bešlija, Vedad Mamela, Armin Kujunđić, Aldis Avdukić… U Sarajevu je igrao Haris Smajić, Reuf Herco, Midhat Čorbo, Hajrudin Buljetović, kakanjskom Rudaru Risto Runjevac, Muhidin Lukačević, Enver Hađiahmetović, u visočkoj Bosni Adnan Čorbo, Sead Vranić, Amir Mamela, Adnan Dedić, Šefik Frljak, Adnan Bajrić, Amir Konaković, u bugojanskoj Iskri Goran Pavlić, Namir Solak, ljubljanskoj Olimpiji Mišo Glišić, u hrasničkom Famosu Asim Čosić, Vlado Trogrlić, u Igmanu iz Konjica Tarik Mamela,u Rijeki Almir Hođić, na Islandu Adis Sjerotanović, Almir Mešetović, Ifet Mešetović, u Norveškoj Samir Bajtarević, u Željezničaru Almir Ćosić, Haris Bešlija, u Austriji Miralem Ćosić, u Čeliku  Mustafa Hasanspahić, Almir Hođić, Jasmin Memišević, u banjalučkom Borcu Asmir Avdukić, Senad Sokić u Lukavcu…

Ostavili neizbrisiv trag

Brojni nogometaši i treneri bili su članovi brezanskih „beba“ i svi oni utkali su dio sebe u današnjih 90 godina izuzetnog rada kluba. Spomenučemo samo njih nekoliko: Mato Bjelogravić, Joško Domorocki, Mišo Bogdan, Mirsad Nefić, Vojo Kostić, Zvonko Knežević, Avdo Veljak, Kruno Novaković, Dušan Subotić, Žarko Šunjić, Marko Bošković, Alija Ismić, Nermin Bukva, Hinko Pražak, Ešref Softić, Kasim Herco-Tarle, Vejsil Jusufović, Markica Vidović, Džoko Popić, Aziz Hušić, Duško Budimir, Pero Alaupović, Anto Šikić, Hamija Karamut, Alija Rahimić, Slavko Subotić, Neđib Alijagić, Asim Bašić, Dragan Pandža, Ramiz Kovačević, Ekrem Čolan, Halid Barjaktarević, Fahrudin Hođić, Alija Herco, Josip Trogrlić-Kićo, Alija Frljak, Zihnija Ćosić, Robert Puljić, Nebojša Pržulj, Božidar Čolović, Vaso Ristić…

Prvi zvanično osnovani FK u Brezi bio je Hrvatski športski klub „Građanski“, a 11  godina kasnije, 1935.god. promijeniće ime u „Brezanski sportski klub“, skračeno BSK. U proljeće 1945.god. dobija današnje ime FK Rudar, koji nastavlja sve ono što su započeli „Građanski“ i BSK.

Rešad Mamela/Visoko.co.ba

Scroll to Top