Anadolu Agency: Bosna medju kandidatima za ulazak u Premijer ligu

Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini ulazi u istinski dramatičnu završnicu. Osim trke za titulom državnog prvaka i izlaska u Evropu (Zrinjski 56 bodova, Sloboda 53, Sarajevo 51, Široki Brijeg 49, Željezničar 49), velika borba vodi se i za opstanak u društvu najboljih. U posljednjih pet kola, po svemu sudeći, pet ekipa vodit će grčevitu borbu za ostankom u bh. eliti (Mladost Doboj Kakanj 33 boda, Slavija 31, Vitez 31, Olimpic 27, Borac 26).
Travnik sa 23 boda ima minimalne šanse da i naredne godine igra u Premijer ligi BiH, a u Prvu ligu RS sele Rudar Prijedor sa 23 boda i Drina iz Zvornika (19), dok je Velež (8) već poodavno federalni prvoligaš. Dakle, za šest danas premijerligaških ekipa neće biti mjesta u najviše stepenu fudbalskog takmičenja u BiH od iduće sezone, jer će brojati 12 timova.

U entitetskim prvenstvima, takođe, je neizvjesno. U Prvoj ligi RS dvije ekipe vode bitku za plasman u državni šampionat. U play-offu nakon prvog kola vodi Mladost Velika Obarska sa 52 boda, jednim više od Krupe na Vrbasu. Upravo u narednom kolu idućeg vikenda u derbiju Krupa je domaćin Mladosti. Ipak, i nakon ove utakmice ništa neće biti riješeno jer će do kraja entitetskog prvenstva ostati tada još osam kola, analizira Anadolu Agency (AA).

U Prvoj ligi Federacije BiH osam kola prije kraja sezone čak sedam ekipa ima pravo nadati se da bi moglo u Premijer ligu BiH (Metalleghe 42 boda, Zvijezda Gradačac 41, Bratstvo 38, Orašje 37, Budućnost 37, Bosna Visoko 35, Čapljina 34). U zamršenoj situaciji najveće šanse prema stanju na tabeli imaju Metallege i Zvijezda. Desi li se da obje ekipa na kraju sezone imaju isti broj bodova u Premijer ligi BiH ekspresno bi se vratio tim iz Gradačca zbog boljeg omjera u međusobnim duelima tokom prvenstva (0:0, 1:0).

Zanimljivo, u posljednjih osam kola igrat će sa identičnim rivalima, jer prema rasporedu takmičenja i Bergerovoj tabeli Metallege “daje protivnika” Zvijezdi.

Prava drama očekuje se od 25. kola kada će im protivnici biti timovi iz gornjeg dijela tabele i pretendenti na Premijer ligu, Orašje, Bratstvo, Budućnost iz Banovića i Čapljina.

Scroll to Top