Alen Burić: Begovac me pokušao udaviti

Obzirom da je Edin Begovac tokom današnjeg dana za jedan od sportskih portala izjavio da nije nikoga udario nego da je naprotiv branio članove uprave NK Bosna Visoko, kao član uprave i licencirani Komesar za bezbjednost od strane NS FBIH, imam potrebu da kažem nekoliko stvari.

Ovim riječima za naš portal započeo je izjavu Alen Burić najmlađi član upravnog odbora i licencirani komesar za bezbjednost NK Bosna Visoko.

Obzirom da je derbi utakmica FK Rudar – NK Bosna Visoko kategorisana utakmicom visokog rizika, na istu sam odlukom upravnog odbora putovao u svojstvu osobe zadužene za bezbjednost igrača i članova uprave  koji uvjek u većem broju putuju na gostujuče utakmice našeg kluba.

Što se akreditacija koje nazivaju lažnim, svi naši članovi upravnog odbora su nosili klupske akreditacije koje nemaju veze sa utakmicom a služe za raspoznavanje naših članova uprave od ostatka publike na stadionu a sve u smislu pružanja obavezne zaštite od strane domaćina ali i provedbe člana 13. Pravilnika o bezbjednosti koji organizatoru nalaže da mora osigurati vip mjesta za članove uprave gostujučeg tima a što Rudar Kakanj nije osigurao te su isti bili prisiljeni početkom utakmice otiči na tribinu s našim navijačima.

Moram istači da u ovom slučaju ni jedan čovjek koji je nosio našu akreditaciju nije anoniman kako tvrdi Begovac i svi su članovi uprave kluba, spisak sa imenima i funkcijama dostavljen je danas u NS FBiH i organe javnog reda prilikom podnošenja prijave protiv izvršioca napada na igrače i  upravu kluba.

Nadalje, svi naši članovi uprave doputovali su na utakmicu zajedno sa igračima te su od strane predsjednika Zaimovića, sekretara kluba i drugih lica dočekani vrlo srdaćno i do početka utakmice boravili su u prostorijama kluba u ugodnom i prijateljskom razgovoru.

Po završetku jako kvalitetne i obostrano korektne utakmice, isti su pokušali doći do svlačionica našeg tima kako bi se zajedno sa igračima vratili nazad u Visoko ali su od strane “redara” spriječeni u tome te su pred prostorije kluba došli okolnim putem rizikujuči da ih napadnu domaći navijači koji su u tom momentu napuštali tribinu.

Prilikom ulaska u ograđeni dio ispred prostorija kluba isti su verbalno vrijeđani od strane vođe navijača FK Rudar,  čiji identitet nam je dobro poznat, putem megafona a koji je korišten tokom cijele utakmice za nekorektno i nesportsko navijanje što je također zabranjeno a što delegat vjerovatno nije naveo u svom izvještaju obzirom da je prema našim saznanjima bio zauzet opuštajucim aktivnostima. U momentu normalne i ljudske reakcije našeg kondicionog trenera Mirze Husića na prijetnje i vrijeđanje, kao u lošim “kaubojskim filmovima”, Edin Begovac nogom otvara kapiju stadiona i utrčava u obračun s nama, tom prilikom odgurnuo je privrednika i člana uprave Amera Agića za kojeg  tvrdi da je “izvjesni” iako su u bliskom rodbinskom svojstvu, te mene lično pokušao udaviti. Nakon što smo pokušali izbječi incident povlačenjem u svlačionicu naše ekipe, policajci su provalili vrata svlačionice i pustili Begovca i par navijača koji su za njim upali u svlačionicu da tuku naše igrače i članove uprave.

Policija je mirno posmatrala kako nas tuku i kako Adnan Hrelja zadobija povredu glave oštrim metalnim predmetom, očito pod uticajem Begovca koji ih je prema našim pretpostavkama i nagovorio da razvale vrata, mi ih sigurno nismo mogli razvaliti jer se otvaraju prema unutra. Dalje incidente spriječili si pripadnici Jedinice za javni red i mir koji su u tim momentima upali u prostorije te izbacili Begovca i njegovu ekipu van prostorija. Koliko je taj čovjek uticajan govori i to da je kakanjska policija privela trojicu naših članova koje je pokazao lično Begovac, a da je za sebe izjavio da nas je branio što je zaista smješno.

Nakon ovog incidenta u kojem sam pored davljenja zadobio i nekoliko udaraca u glavu lično od gore navedenog,  tražio dam od pripadnika PS Kakanj da mi uzme izjavu i sačini zapisnik na okolnosti fizičkog napada i nanošenja povreda, isti su to odbili govoreči da to nije ništa i da nema potrebe za tim iako na to imam zakonsko pravo.

Mi kao uprava i klub zaista nemamo nikakvih problema sa FK Rudar Kakanj i derbi utakmica između naša dva kluba je istinski dragulj Prve lige FBiH, međutim devijantnim ponašanjem pojedinac kao što je Begovac, ne samo da se narušavaju odnosi naša dva kluba nego i sigurnosno ozračje odigravanja istog.

Sjetite se samo incidenata koje je izazvao na utakmici Mladost – Gošk kada je pretukao sportskog radnika Luju Ilića. Unazad dvije godine od kada sam ja komesar za bezbjednost, Begovac je napravio niz incidenata na ovim derbi utakmicama, tako je prošle godine  nakon poraza u Visokom psovao majku članovima naše uprave od kojih su neki i visoko rangirani funkcioneri NS BIH te govorio da će dati 50.000 da nas pobjedi u Kaknju!?

Potom u proljetnom dijelu prošle sezone kada je namjerno zadržao naše navijače 15 minuta nakon početka utakmice kako bi isporovocirao belaj, dopustio unos životinjskih crijeva ( možda i iz njegove farme kojom se hvali ) kojim su gađani naši navijači, poslije utakmice vrijeđao našeg predsjednika i članove uprave a i tada smo nosili te iste akreditacije i došli na isti način kao i sad, ali vjerovatno mu to nije smetalo jer je njegov tim pobjedio.

Na prošloj utakmici naš navijač je zadobio frakturu nosa kada je pogođen staklenom flašom usljed nepostojanja strategije razdvajanja između dvije navijačke skupine. Na ovoj isti taj navijač Rudara gađao je flašom ženu sa dvoje djece!!!!

Ne sporimo da i naši navijači znaju provocirati i vrijeđati, tako je bilo i prije utakmice kada je jedan od njih odgovarajuči na provokaciju pogodio navijača Rudara limenkom, ali je istog momenta autobus zaustavljen i naš navijač priveden što smatramo ispravnim postupkom pripadnika policije koji su pratili naše navijače.

Ono što želimo javno pitati delegata utakmice koji je zapisnik napravio na neviđeno u opuštajućoj atmosferi, odakle Begovac i navijači Rudara u svlačionici naše ekipe? Ko je bio zadužen da spriječi napad na naše igrače? Odakle na terenu u tehničkom prostoru ( vidljivo na snimku ) Edin Begovac sa motorolom i predstavlja se kao vođa redarske službe kada istom po pravilniku upravlja licencirani komesar za bezbjednost Mirzet Husić broj akreditacije 07, što je vidljivo iz zapisnika.

Pored Mirzet Husića, na terenu zaštitarskom službom upravlja vođa zaštitarske agencije EA sigurnost izvjesni Dino, pored njih dvojice koja je uloga Edina Begovca unutar tehničkog prostora i inače svlačionica i tunela??? S kojim pravom, na osnovu koje licence??? Da nije žalosno bilo bi smješno!!!

Inače Begovac je svoju frustraciju i nezadovoljstvo iskazao prema sudiji Darku Obradoviću kojeg je vrijeđao i optuživao za nekakav penal koji nije svirao i sve to u delegatskoj sobi nakon utakmkce a u kojoj je bio prisutan i naš službeni predstavnik.

Pozivamo savez da istraži cjelokupan slučaj nepristrasno i profesionalno, da prvojeri navode iz zapisnika delegata koji nije prisustvovao incidentu a optužio je nas i da ne podlegne pritisku koji će sasvim sigurno praviti kakanjske fudbalske strukture.

 

Za NKB Press

Alen Burić

Komesar za bezbjednost NK Bosna Visoko

Scroll to Top