PRIGODNIM PROGRAMOM OBILJEŽEN 29. AUGUST – DAN OPĆINE VISOKO, IVO IŠTUK DOBITNIK OPĆINSKE POVELJE

Ceremonija obilježavanja 29. augusta – Dana općine Visoko počela je jutros svečanim polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici borcima NOAR – a i na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, te na Spomen obilježju žrtvama srebreničkog genocida.

Također, delagacija Općine Visoko zajedno sa članovima Udruženja antifašista i boraca NOAR-a 10 općina, otkrila je i položila cvijeće na obnovljene spomen biste  borcima u Spomen parku.

Nakon toga, upriličen je i prijem u Kabinetu Općinske načelnice povodom obilježavanja 75-e godišnjice od osnivanja visočko-fojničkog partizanskog odreda. Ovom prilikom ugošćeni su predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOAR-a Visoko i FBIH, gospodin Hanefija Trubljanin, gospodin Raif Dizdarević, te ostali članovi udruženja.

Također, u okviru današnje svečanosti u posjeti Općini Visoko, Općinskoj načelnici i Predsjedavajućem Općinskog vijeća, boravio je Načelnik Bosanske Krupe, gospodin Armin Halitović.

Svečani program je nastavljen i na krunidbenom mjestu bosanskih vladara gdje je uslijedio bogat scensko-muzički program. 29.august bio je idealna prilika za historijski čin otvaranja nove saobraćajnice u arheološkom lokalitetu koji će olakšati daljnja istraživanja i formiranje arheološke cjeline.

Nakon toga upriličeno je i otvaranje izložbe povodom obilježavanja 829.godišnjice od izdavanja Povelje Kulina bana”Bosna u vrijeme Kulina Bana”u organizaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i JU Zavičajni muzej Visoko u Kulturnom centru Altindag Visoko,

U okviru programa obilježavanja Dana općine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, pored Općinske načelnice i Općinskog vijeća, prisustvovali i: gospodin Armin Halitović, Načelnik općine Bosanska Krupa, Gradonačelnik Zenice gospodin Fuad Kasumović, Načelnik općine Kiseljak gospodin Mladen Mišurić Ramljak, zatim predstavnici političkih stranaka, predstavnici vjerskih zajednica, te lokalni privrednici, predstavnici javnih preduzeća i ustanova, kao i mnogobrojni građani.

„Uvaženi vijećnici, dragi gosti i sugrađani, dame i gospodo.Svima vama kao i svim stanovnicima općine Visoko čestitam 29. August – dan općine Visoko. Iskrene čestitke upućujem i ovogodišnjim dobitnicima općinskih priznanja.

Posebne pozdrave upućujem članovima porodica šehida i poginulih boraca, RVI, dobitnicima najvećih ratnih priznanja, demobilisanim borcima Armije BiH.

Ja danas neću govoriti o našem radu i rezultatima našeg rada , neka o tome govore naša djela. Sve je veća i jača armija onih koji idu sa nama rame uz rame ne žaleći ni truda ni vremena da daju svoj doprinos razvoju – danas općine, a sutra već Grada Visokog.

Svakog dana svjedoci smo novih uspjeha naših sportista, kulturnih radnika, studenata, pojedinaca i kolektiva, poslovnih subjekata – sve to na dostojanstven način pokušavamo podržati i promovirati.

Građanima općine Visoko, svima vama prisutnim, želim puno zdravlja, sreće i uspjeha na svim životnim poljima i pobjedu u svim borbama koje nam sudbina donosi.“, izjavila je u svom govoru Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić.

Na svečanoj sjednici su se obratili i Predsjedavajući Općinskog vijeća Visoko Bajro Fejzić, prof., predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOAR-a, kao i autor izložbe „Bosna u vrijeme Kulina bana“ gospodin Admir Hadrović.

Tokom sjednice dodijeljena su i javna priznanja, od kojih je “Povelja općine Visoko” za 2018.godinu pripala g. Ivi Ištuku, sportisti, fudbaleru, treneru, dokazanom patrioti na sportskom planu i osobi zaslužnoj za pozitivnu promociju Bosne i Hercegovine i općine Visoko.

Kolektivna „Povelja općine Visoko“ dodijeljena je Kuglaškom klubu „Bosna“, i to za veliki doprinos razvoju kuglaškog sporta, domaće i međunarodno predstavljanje i afirmaciju općine Visoko.

Javno priznanje „Povelja općine za životno djelo“ za 2018.godinu dodijeljeno je Ilhanu- Iki Dervoviću (posthumno), za postignute rezultate i značajan doprinos u oblasti bosanskohercegovačkih autora dokumentarnih i kratkih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini, te afirmaciji općine Visoko

Općinsko vijeće je donijelo Odluku kojom je javno priznanje „Povelja o proglašenju počasnim građaninom općine Visoko“ za 2018.godinu dodijeljena hafizu ISMETU ef. SPAHIĆU, za postignute rezultate i značajan doprinos u vjersko-obrazovnoj oblasti i afirmaciji općine Visoko

Javno priznanje „Povelja o proglašenju počasnim građaninom općine Visoko“ dodijeljena je doktoru i forenzičaru g. Johnu Clarku. Povelja je dodijeljena za postignute rezultate i značajan doprinos u periodu 1999-2001.godine, kao članu ekspertnog tima Međunarodnog Krivičnog Tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Poslije svečane sjednice zvanice su pozvane na prigodan koktel, a program obilježavanja 29. augusta, Dana općine Visoko nastavljen je Radionicom za djecu i roditelje u organizaciji JU „Gradska biblioteka Visoko“ Visoko na platou i u prostorijama Kulturnog centra Altindag Visoko

 

Scroll to Top