Ivo Ištuk napušta klupu Bosne??

ivo ostavka

Nogometaši visočke Bosne danas su na stadionu Luke održali trening bez prisustva šefa stručnog štaba Ive Ištuka i pomočnog trenera Avde Kurdije.

Sudeći po izlaganju člana Uprave Edina Muzaferije na današnjem sastanku Organizacionog odbora “Prijatelji za mladost Visokog”, NK Bosna se  nalazi u skoro bezizlaznoj finansijskoj situaciji pred utakmice koje predstoje, igrači nisu ove godine dobili ni jednu platu i još pružaju dobre igre kako nisu nikako plačeni. Prošla utakmica sa Jedinstvom je odigrana u zadnjem momentu zbog neizmirenih dugovanja prema službenim licima i savezu a zahvaljujuči članovima Upravnog odbora novac je pronađen i u zadnjem momentu utakmica odigrana, a da stvar bude gora i izgubljena, te sad predstoji grčevita borba za opstanak ako borbe uopće bude.

Prema nezvaničnim informacijama, razlog Ištukove ostavke pored nagomilanih finansijskih problema u klubu jeste i to da je danas trebao biti upriličen sastanak sa V.D. predsjednikom Kluba Mirsadom Gabelom, koji je obećao prisustvovati današnjem treningu nakon čega bi i održao sastanak sa igračima i Upravom, međutim ostalo je sve na obećanju, ni predsjedika ni večine članova uprave na stadionu nije bilo, a kako saznajemo razlog nedolaska Gabele je zdravstene prirode, dok članovi uprave nisu obavješteni o sastanku.

Elem, Bosna u okviru Kupa ZE-DO kantona sutra gostuje u Zenici kod ekipe Rudara, dali če otputovati na tu utakmicu također je upitno, što zbog nedostatka trenera, što zbog nedostatka finansijskih sredstava. Neigranje ove utakmice i nije neki problem, koliki problem predstavlja činjenica da Bosna u subotu gostuje kod direktnog konkurenta za ispadanje ekipe Podgrmeča iz Sanskog Mosta a do te utakmice je neophodno izmiriti 1.800 KM duga za sudije i službena lica na utakmici NK Bosna – NK Jedinstvo, obezbjediti prevoz, hranu i prenočište za igrače, jer putovati 6 sati pa  igrati takvu utakmicu direktno iz autobusa je skoro pa poraz. Pored ovih problema NK Bosna Visoko je za sada i bez šefa stručnog štaba, a da li će se proslavljeni bh. stručnjak vratiti na klupu Bosne, bit će poznato u narednim danima, kada bi se konačno i Upravni odbor trebao sastati kako bi se povukli konkretni potezi i oduke za naredni period.

Prema informacijama koje smo dobili od člana Upravnog odbora NK Bosna Visoko, Hajlovac Adisa, do kraja sezone je ostalo još 5 kola, od kojih Bosna gostuje 3 utakmice dok 2 igra na domacem terenu, te ima izuzetno povoljan raspored u odnosu na Iskru, Banoviće i Podgrmeč koji su direktni konkurenti za ispadanje iz lige. Prema njegovim riječima Bosni je do kraja sezone neophodno oko 12.000 KM da bi sezonu privela kraju što se tiče troškova odigravanja utakmica i obaveza prema savezu, te najmanje jedna plata za igrače i stručno osoblje, to nisu veliki troškovi za klub u Prvoj ligi, međutim punjenje klupskog budžeta ide jako teško, naročito uzme li se u obzir činjenica da je račun kluba več godinama blokiran zbog tužbi po raznim osnovama.

Na pitanje o Ištukovoj ostavci i eventualnom imenovanju novog trenera, Hajlovac odgovara da je od igrača čuo za istu, te da s Ištukom nije razgovarao a u svakom slučaju da bi Uprava prije bilo kakvog poteza trebala održati vanrednu sjednicu i pokušati postiči dogovor sa Ištukom a ukoliko se to ne desi potrebno je dosadašnjeg trenera razrješiti dužnosti pa tek onda razmatrati imenovanje novog. U svakom slučaju situacija je jako teška, ističe da je teško očekivati da neko zvučno trenersko ime preuzme ekipu 5 kola prije kraja i još u zoni za ispadanje, da ne govorimo o finansijskoj situaciji.

Nezvanično nam je rekao i to da najozbiljnije razmišlja o podnošenju ostavke na mjesto u upravnom odboru, a kao jedan od razloga spominje solidarisanje sa igračima koji nisu dobili naknade za hranarinu u ovoj godini te nerazumjevanje dobrog dijela privrede za probleme u nogometnom klubu Bosna.

Preuzeti text:

Autor: S.B.

Scroll to Top