NK Bosna u statistici za proteklu sezonu // Džaviti dugoročno rješenje, Hindija najbolji strijelac, bolji rezultati na gostovanjima nego kod kuće

NK Bosna // Znam gdje pripadam!

Okončana je još jedna sezona u kojoj se NK Bosna takmiči u Drugoj ligi Centar. Suprotno najavljenim ambicijama i očekivanjima na početku sezone, nogometaši visočke Bosne prvi dio prvenstva okončali su na tek devetom mjestu, a nakon posljednje utakmice drugog dijela sezone sa Batonom, prvenstvo su okončali na petom mjestu.

Loša transfer politika kluba, povrede standardnih prvotimaca nedisciplina, blijeda igra i loši rezultati, kumovali su smjeni šefa stručnog štaba Omera Joldića i to nakon utakmice 10. kola i poraza u Sarajevu od Mošćanice 3:0. Njega je na klupi zamijenio trener Esad Selimović, pod čijim vodstvom su nogometaši Bosne zabilježili tri domaće pobjede i dva remija na gostovanjima u Ilijašu i Maglaju. Nakon jesenjeg dijela prvenstva klub je napustio sporazumno i Esad Selimović, a rezultatski NK Bosna je izgledala ovako:

 1. kolo Bosna – UNIS 0:4
 2. kolo Borac – Bosna 1:0
 3. kolo Bosna – Igman 1:1
 4. kolo Famos – Bosna 1:2
 5. kolo Bosna – Nemila 1:3
 6. kolo Rudar – Bosna 1:2
 7. kolo Bosna – Moševac 2:0 
 8. kolo Kolina – Bosna 2:0
 9. kolo Bosna – Krivaja 1:1
 10. kolo Mošćanica – Bosna 3:0
 11. kolo Bosna – Žepče 4:0
 12. kolo Ilijaš – Bosna 0:0
 13. kolo Bosna – Usora 3:1
 14. kolo Natron – Bosna 1:1
 15. kolo Bosna – Baton 5:1

 

Nakon toga dolazi do raspada sistema u klubu, odlaze igrači, trener Selimović, predsjednik Upravnog odbora Nermin Kadrić podnosi ostavku, a za njim i svi ostali članovi. U tom trenutku činilo se da je Bosna u bezizlaznoj situaciji i da je borba za opstanak neizbježna i puno su veći izgledi bili za ispadanje iz lige nego li opstanak dok je borba za prvo mjesto ne samo Bosni nego i svim ostalim klubovima bila nezamisliva zbog ogromne bodovne prednosti koju je ranije ostvario FK Famos.

Međutim ipak se dešava Skupština kluba, novi predsjednik postaje Emir Bijedić sa dva člana Upravnog odbora Emirom Vračom i Adnanom Jašarspahićem. Oni preuzimaju rizik i klub bez trenera, igrača, osnovne opreme za treniranje, dresova, konsoliduju za kratko vrijeme. Postižu dogovor sa Mensurom Džavitijem koji je imenovan na mjesto šefa stručnog štaba i koji će do kraja prvenstva osim trenera golmana raditi bez ijednog pomoćnika sa ekipom sastavljenom od kadeta, juniora i tek nekoliko iskusnijih igrača.

Na rizičnoj promociji i kampanji da fokus bude samo i isključivo na visočkoj djeci i igračima iz visočke škole fudbala ušlo se u drugi dio sezone gdje je Bosna bila hit prvenstva sve do devetog kola kada ekipa nije znala za poraz, nakon čega se ušlo u rezultatsku krizu. Povrede, kartoni i skroman roster koji su uzrokovali prevashodno domaće poraze. Statistički zvuči nevjerovatno da je NK Bosna u drugom dijelu sezone samo jednom poražena na gostovanju i to u Usori gdje je i brutalno sudački pokradena.

Rezultatski to je izgledalo ovako:

16. kolo FK UNIS – NK Bosna 3:4
17. kolo NK Bosna – FK Borac 3:2
18. kolo NK Igman – NK Bosna 1:2
19. kolo NK Bosna – FK Famos 2:2
20. kolo NK Nemila – NK Bosna 3:3
21. kolo NK Bosna – FK Rudar 3:0 (Pf)
22. kolo NK Moševac – NK Bosna 0:0
23. kolo NK Bosna – NK Kolina 4:1
24. kolo NK Krivaja – NK Bosna 1:3
25. kolo NK Bosna – NK Moscanica 1:3
26. kolo NK Žepče – NK Bosna 1:1
27. kolo NK Bosna – NK Ilijaš 0:1
28.kolo NK Usora – NK Bosna 4:2
29. kolo NK Bosna – NK Natron 0:1
30. kolo FK Baton – NK Bosna 1:1

Najbolji strijelac NK Bosna ove sezone je bio Tarik Hindija sa 16 postignutih golova. A u listu strijelaca su se upisivali i:

16 – HINDIJA Tarik
9 –  ZUKIĆ Tarik
6 – BUZA Almin
5 – SEFEROVIĆ Emin
2 – GAČAN Faruk
2 – KAREEM Tarik
1 – MUŠOVIĆ Edis
1 – DŽUDŽEVIĆ Emir
1 – MUJIĆ Aner
1 – FEJZAGIĆ Amel
1 – BEGIĆ Irnas
1 KAPLAN Aldin
1 – JUSIĆ Faruk
1 – AHMIĆ Enad

Kada su u pitanju javne opomene, žuti i crveni kartoni, najviše javnih opomena izrečeno je Begić Irnasu i Fejzagić Amelu. NK Bosna je dobila 83 žuta kartona, 7 crvenih kartona i 5 direktnih crvenih kartona.
10 – BEGIĆ Irnas
8 – FEJZAGIĆ Amel
6 – MERDIĆ Safet
6 – BUZA Almin
6 – DŽUDŽEVIĆ Emir
6 – AHMIĆ Enad
5 – HINDIJA Tarik
4 – GAČAN Faruk
3 – MUJIĆ Aner
3 – SEFEROVIĆ Emin
3 – JUSUFOVIĆ Eldar
3 – SUŠA Benjamin
3 – ZUKIĆ Tarik
2 – BEKAN Amir
2 – JUNUZOVIĆ Arnes
2 – UZUNALIĆ Amel
2 – OSMANOVIĆ Ibrahim
2 – JUSIĆ Faruk
2 – ŠUKRIJA Tarik
2 – HASANDIĆ Eldar
2 – KUREVIJA Loris
1 – PRCIĆ Faris
1 – MAHMIĆ Malik
1 – KAPLAN Aldin
1 – KAREEM Tarik
1 – MEHAK Emrah
1 – HRNJIĆ Davud
Velike riječi i najave povratka na stare staze slave treba ostaviti po strani i stvari sagledati realno. Vremena sada za razliku od prije pola godine ima dovoljno, NK Bosna sada ima vrhunskog trenera koji se dokazao i koji je pokazao da sa kadetima i juniorima može napraviti rezultat. Predsjednik Skupštine što hitnije treba sazvati vanrednu Skupštinu kluba, imenovati novi Upravni odbor koji će u saradnji sa trenerom Džavitijem sastaviti tim za narednu sezonu čiji temelj treba da budu domaći igrači uz nekoliko ozbiljnih pojačanja, a tek nakon toga možemo početi razmišljati o rezultatima koji će nas izbaviti iz trećeligaškog blata u kojem smo zaglavili i po kojem se valjamo zadnjih godina.
NK Bosna / Visoko.co.ba

 

Scroll to Top