Kaznjene sudije na utakmici NK Iskra 2:1 NK Bosna

 

NSFBIH.jpg

Nakon velike sramote u Bugojnu, gdje je našoj ekipi oteta pobjeda u režiji sudije Mirka Buljana i drugog asistenta Silvija Bubala, te žalbe koju je na tu utakmicu uputila Uprava našeg kluba, danas je taj slučaj dobio očekivan epilog.

Po okončanoj sjednici “Komisije za suce i suđenje NS FBiH” koja je održana 04.04.2013 godine, NS FBiH je izdao saopštenje za javnost iz kojeg izdvajamo dio koji se odnosi na gore pomenuti slučaj.

“Korigirane su ocjene sucu i drugom asistentu utakmice 19. kola Prve lige FBiH:

NK “Iskra“ – NK “ Bosna“, te se sudija sankcionira nedelegiranjem u dva ciklusa (2 mjeseca) a drugi asistent nedelegiranjem u jednom ciklusu (1 mjesec).”

Ovo u prevodu znači da je sudija Mirko Buljan koji je od kontrolora dobio odličnu ocjenu 8,3 za pljačku koju je počinio, na sjednici Komisije za suce i sudije ocjenjen neprolaznom ocjenom 6,1 te mu je izrečena mjera od 2 ciklusa (mjeseca) ne delegiranja za utakmice prve lige. To odprilike znaci da če sudija Buljan ostati bez ocjena za ovu sezonu te da u narednoj neče moči konkurisati na A listu sudija, što je svakako veliki dobitak za BH nogomet.

Pored gore navedene odluke, komisija je iznijela i jasnu opredjeljenost za poštivanje pravila nogometne igre te je oštro upozorila službena lica sljedećim odlukama:

Upozoravaju se svi suci i suci asistenti da su obavezni na svim utakmicama Prve lige FBiH dosljedno primjenjivati Pravila nogometne igre.

Upozoravaju se posmatrači suđenja da su obavezni izvještaje o suđenju sačiniti u skladu sa uputstvom o ocjenjivanju uz primjenu svih uputstava sa posljednjeg seminara.

Upozoravaju se suci, suci asistenti i posmatrači suđenja da su obavezni dosljedno primjenjivati i poštivati odluku IO NS FBiH o kodeksu ponašanja svih članova nogometne organizacije.

 

Ono što našem klubu ne ide u prilog jeste odluka Disciplinke komisije NS FBIH koja je zasjedala danas a koja je zbog propusta u organizaciji na utakmici NK Bosna – FK Sloboda donijela sljedeču odluku:

NK „BOSNA“  Visoko zbog prekršaja iz članka 52. DP NS/FS BiH,  na utakmici 18. kola Prve lige FBiH: NK „Bosna“ – FK „Sloboda“, kažnjava se novčanom kaznom od 500  (PETSTOTINA) KM.


Ova kazna za naš klub dolazi u jako nezgodno vrijeme jer je klub zaista na ivici egzistencije, ovim putem apelujemo na navijače i simpatizere kluba da se suzdrže od neprihvatljivog ponašanja, te da svoj klub bodre u duhu fer playa.

Scroll to Top