Irfan Durić: Na vidiku potpuna reorganizacija Druge lige FBiH, cilj je jasan – kvalitet

Na redovnoj sjednici Skupštine Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održanoj 16.3.2018. godine postavljen je “kamen temeljac” potpune reorganizacije Druge lige FBiH, ali i aktuelizirano pitanje unaprijeđenja Prve lige FBiH.

Skupštini je prisustvovalo 35 od 40 pozvanih delegata, tako da je postojao kvorum za održavanje sjednice. Između ostalog, usvojena su izborna tijela Skupštine, ali i izvještaji o radu, izvršenju Plana prihoda i rashoda, kao i revizorski izvještaj NS FBiH.

Utvrđeni su i planovi za 2018. godini i to plan rada i plan prihoda i rashoda, ali ono što je za domaću fudbalsku javnost puno zanimiljivije – zvanično je pokrenuta inicijativa za reorganizaciju Druge lige ili bolje rečeno “drugih liga” u FBiH.

Na pomenutoj sjednici gostima i delegatima su se između ostalih obratili i predsjednik NSFBiH Irfan Durić i predsjednik N/FSBiH Elvedin Begić, a jedna od tema je bila i reorganizacija drugog ranga fudbala u FBiH.

Može se reći da su se na ovoj sjednici konačno počeli “okretati kotačići” ideje o reorganizaciji s obzirom da je Skupština NSFBiH dala mandat Izvršnom odboru NSFBiH da u ovoj takmičarskoj godini pripremi reorganizaciju i Prve i Druge lige FBiH.

Kako je za SportSport.ba istakao predsjednik NSFBiH Irfan Durić, reorganizacija će biti predložena i razmatrana u više oblika.

U narednoj takmičarskoj godini sigurno neće biti strukturalnih promjena u takmičenju, ali se očekuje da Skupština do tada donese zvaničnu odluku o pokretanju reorganizacije.

Podsjetimo trenutno je drugi rang fudbala u FBiH podijeljen u četiri zasebne lige – Druga liga – Sjever, Druga liga – Jug, Druga liga – Zapad i Druga liga – Centar.

“Mi trenutno imamo ogroman broj klubova u drugom rangu, to se mora promijeniti… Prije svege, potrebno je da se takmičenje digne na jedan viši nivo. Skraćivanjem Premijer lige će se sigurno dobiti na kvalitetu. Skraćenje Prve lige bi, također, donijelo pozitivan trend. Inače, Prva liga je sve kvalitetnija, neki klubovi već infrastrukturno i organizaciono mogu parirati onima iz Premijer lige. Ipak, trenutno je i 16 klubova u Prvoj ligi FBiH previše. Liga je jednostavno preglomazna. To stvara velike probleme, to je skupa liga za igrati zbog veličine, putovanja. Ipak, podigli smo kvalitet i idemo i dalje u tom smjeru.” poručio je Durić, pa nastavio:

“Naravno prilikom svakog koraka koji bi se preduzimao vodilo bi se računa da sve bude po Statutu, da se ne naruši kvalitet. Najvjerovatnije će se ići nekim vidom licenciranja da se pokuša doći do toga da se dobije na kvalitetu, naravno da se pri tome vodi računa da nikome ne budu narušena i uskraćena prava.

Najbolje bi bilo da imao dvije Druge lige, da li bi se radilo o regionalnoj podjeli ili bi kantoni bili izmješani u obje lige još uvijek nije jasno, tek će se u budućnosti razmatrati različiti prijedlozi… Gledajte, mi sada u drugim ligama imao sigurno 50 ili 60 posto klubova koji ispunjavaju uslove, infrastrukturne i ostale, ali imamo i neke klubove koji su ispod svakog minimuma ozbiljnosti.”

Kako ističe Durić jedno od ciljeva koji se želi ispuniti reorganizacijom je i poboljšanje omladinskog fudbala u BiH i pomoć razvoju mladih igrača.

“Vjerovatno i najvažniji cilj reorganziacije bi bilo unaprijeđivanje omladinskog nogometa. Da imamo kvalitetniju organizaciju i kadetskih i pionirskih takmičenja. Sada juniorski šampioni 1. lige FBiH igraju u juniorskoj Premijer ligi bez obzira gdje se takmiči seniorska ekipa kluba. Dakle najbolji juniori iz Prve lige imaju priliku nadmetati se sa najboljim ekipama u državi. Želimo to i za Drugu ligu, ali i za mlađe kategorije. Sve to bi doprinijelo razvoju kvaliteta i razvoju mladih igrača u BiH.

Dakle naše glavno težište i cilj je razvoj omladinskog nogometa. Naravno, ponovo ponavljam, poštovaće se svi principi iz Statuta NS FBiH. Na proljeće bismo trebali imati prostora da krenemo sa ozbiljnom organizacijom za provođenje ovih ideja u djela. Naravno, prijedlog i oblik reorganizacije mora prihvatiti Skupština većinskom odlukom prije nego što ga se počne implementirati… Ipak, ja vjeruje u uspjeh i razumijevanje svih uključenih u proces odlučivanja.”, istakao je Durić.

Naravno, gorući problem fudbala u BiH u globalu je infrastruktura, a Durić ističe da je ona ključna i za razvoj mladih igrača u našoj zemlji, ali i za razvoj takmičenja.

“Na početku mandata sam i obečao da ćemo pomjeriti granice i reorganizovati takmičenje kako bi imalo smisla za klubove u trećem rangu fudbala da se uopšte takmiče… Mislim da će se morati nametnuti standard ispod kojeg se ne treba i ne smije ići. Druga liga zaslužuje da razmišlja o ovakvim koracima.

Slušajte, mi sada imamo neke ekipe u Prvoj ligi koje se mogu takmičiti i sa onima iz Premijer lige, kako na terenu, tako i po samoj infrastrukturi. Naravno da su tereni od ključne važnosti… Jedan ozbiljan klub iz Prve lige danas uloži 300 ili 400 hiljada KM u ekipu i onda treba te igrače da pošelje na neku “oranicu”, naravno da će i oni sami samo gledati da se ne povrijede… Mi imamo veliki broj igrača iz klubova Premijer lige u nižim rangovima, to su mladi igrači, ali to su i pravi profesionalci, potencijalni reprezentativci i sada ih trebamo uništiti na našim terenima? Zbog njih nam je potrebno kvalitetnije takmičenje koje samo po sebi uvjetuje kvalitetniju infrastrukturu”, dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba predsjednik NS FBiH.

Scroll to Top