Intervju za Oslobodjenje: Adnan Džafić prvotimac Zlina

Fudbaler Zlina Adnan Džafić za Oslobođenje govori o svom timu, češkom šampionatu, Evropskoj ligi, bivšem timu, te reprezentaciji BiH.

Adnan Džafić već osmu godinu nastupa u Češkoj, a nakon sedam sezona u Časlavu i MAS Taborsku u drugoj ligi od ove sezone postao je član ekipe Zlina, aktuelnog osvajača Kupa. Odlični ofanzivac u razgovoru za Oslobođenje kaže da se odlično osjeća u Češkoj, a tamo se i oženio.

– Stvarno mogu reći da se osjećam odlično. Tu sam zasnovao porodicu i nedavno dobio kćerkicu. Moram, naravno, istaći da su moji roditelji i sestra cijelu karijeru uz mene i da mi je njihova podrška itekako važna, priča nam Džafić, koji nam je opisao kako je došlo do dogovora sa Zlinom.

– Ranije su se interesovali za mene, ali bivši klub MAS Taborsko me nije puštao. No, ljetos mi je istekao ugovor i dogovorio sam se sa Zlinom, govori Džafić.

Njegov tim nakon 13 kola zauzima 10. mjesto u češkom šampionatu sa 16 bodova, a u Evropskoj ligi poslije četiri meča ima dva boda.

– Što se tiče lige, nismo mnogo zadovoljni. Bilo je mečeva u kojima smo mogli biti mnogo bolji i učinkovitiji. Kada je u pitanju Evropa, to sasvim solidno izgleda i bez obzira na dva osvojena boda, možemo biti zadovoljni utiskom koji smo ostavili u ovom takmičenju, riječi su Džafića, koji je dodao:

– Izlazak u evropska takmičenja je cilj i za ovu sezonu.

Džafić je ove sezone postigao dva gola u svim takmičenjima, ali je upisao pet asistencija i nad njim su napravljena tri penala, što je jako dobar učinak za igrača, koji nema impresivnu minutažu.

– Svojim igrama sam zadovoljan, samo što bih želio da dobijem više prostora. Svaki put uđem, napravim nešto. Trener me čuva kao džokera i koristi većinom u drugom dijelu meča. Niko ne želi da bude džoker, pa tako ni ja. Ja se trudim da što bolje iskoristim svaku šansu, rekao je Džafić.

On je u posljednjem odigranom meču donio bod svom timu protiv Sparte iz Praga, pogodivši u 91. minuti za konačnih 2:2.

– Svaki pogodak diže rejting, ali posebno protiv velikana kao što je Sparta, tako da mogu reći da mi je ovo najvažniji pogodak u karijeri, riječi su ovog ofanzivca Zlina, koji je je ponikao u redovima NK Bosna Visoko i ističe da prati i domaći fudbal.

– Pratim i Premijer i Prvu ligu FBiH, posebno zbog Bosne. Drago mi je da je Bosna na pravom putu i očekujem da ovako nastavi. Što se tiče Premijer lige, najviše pratim Mladost u kojoj igra nekoliko mojih prijatelja, kazao je Džafić, koji je dodao da se nada i pozivu u nacionalni tim.

– Volio bih da se nađem na nekom spisku, pa bar širem. Ima tu još momaka koji zaslužuju poziv poput Murisa Mešanovića ili Jasmina Šćuka, rekao je Džafić.

(oslobođenje.ba)

Scroll to Top