EKSKLUZIVNI INTERVJU/ ZA SPORTSKEVIJESTI.COM GOVORI O AMBICIJAMA I TRENUTNOM STANJU U KLUBU U IME RUKOVODSTVA KLUBA GENERALNI SEKRETAR NK BOSNA VISOKO GOSPODIN MELVIN AHMETOVIĆ

Dok su oči javnosti uperene u Premijer ligu BiH, posebno u Ligu za prvaka, u 1. Ligi FBiH, drugom po rangu takmičenju u Bosni i Hercegovini, ništa nije manje zanimljivo, pogotovo u samom vrhu tabele.
U prošlom kolu tako je došlo do promjene na vrhu tabele, odnosno, na susretu nekadašnjih premijerligaša, NK Travnik je savladao na domaćem terenu NK Bosnu iz Visokog, koja je dugo bila lider prvenstva, ali i nakon ovog meča, sada trećeplasirana Bosna, sa tri boda manje od travničana i dva boda manje od trenutno drugoplasiranog GOŠK-a, svakako, pored navedenih ekipa, među glavnim je pretendentima za ulazak u Premijer ligu BiH naredne sezone.
Da se u klubu misli ozbiljno, sam po sebi govori i podatak da NK Bosna ulazi u nastavak prvenstva i sa novim šefom stručnog štaba, i to dobro poznatim trenerskim imenom u BiH, ali i regionu, Ivom Ištukom.
S obzirom na sve pozitivne stvari koje se dešavaju u i oko kluba iz Visokog, kontaktirali smo rukovodstvo kluba, a u ime rukovodstva kluba, na naša pitanja o samom klubu i ambicijama ove sezone, ali, i generalno u u budućnosti, odgovore na pitanja koja zanimaju naše čitaoce, dao je gospodin Melvin Ahmetović, generalni sekretar NK Bosna Visoko:

S obzirom na to da je NK Bosna Visoko trenutno u vrhu tabele u Prvoj ligi FBiH, zanima nas koji je to recept za uspješnu sezonu do sada?

“Mislim da ne možemo govoriti da je to neki poseban recept. Naš dosadašnji uspjeh je baziran na jednostavnosti, a to su rad, pozitivna atmosfera i ono sto je možda i najvažnija stavka u ovom rangu, a to su redovna primanja. Kada se te tri stvari ispoštuju, put do uspjeha je mnogo lakši.”

Koje su ambicije NK Bosna za ovu sezonu, a koje dugoročno?

“Ambicije NK Bosna Visoko za ovu sezonu je svakao ulazak u Premijer Ligu BiH, što bi bio zaista fantastičan uspjeh, budući da Bosna nije igrala Premijer ligu od sezone 2002/2003. Što se tiče dugoročnih ambicija, cilj je da od Bosne napravimo stabilnog premijerligaša.”

Ko su po vama najveći konkurenti za ulazak u Premijer ligu BiH naredne sezone?

“Najveći konkurenti za ulazak u Premijer ligu su Travnik i GOŠK. Travik je ekipa koja je dugo vremena igrala Premijer ligu, i oni imaju to neophodno iskustvo. Sa druge strane tu je ekipa GOŠK-a iz Gabele, koja igra fantastičan fudbal i ima nekoliko odličnih igrača. Tu je još nekoliko dobrih ekipa koje mogu da pomrse račune svima. Mišljenja smo da će se putnik za Premijer ligu odlučivati u tzv. „manjim“ utakmicama.”

Koja je trenutna tržišna vrijednost igračkog kadra NK Bosna Visoko?

“Tržišna vrijednost ekipe u ovom trenutku nije toliko bitna, budući da je jako teško napraviti neki transfer iz Prve Lige FBiH. Mnogo je važnije da igramo dobro i da naši protivnici imaju respekt prema našoj ekipi. Tek ukoliko izborimo Premijer ligu, možemo razgovarati o tržišnoj vrijednosti igrača, pojedinačno i ukupno.”

Kakva je finansijska situacija u klubu u ovom trenutku, odnosno da li NK Bosna može po tom pitanju parirati Premijerligašima u slučaju eventualnog ulaska u Premijer ligu BiH naredne sezone?

“Finansijska situacija u ovom trenutku je OK. „Zaškripi“ sa vremena na vrijeme, ali zahvaljujući našim sponzorima, uspijevamo da ispoštujemo dogovorene obaveze na vrijeme. Ono što je važno istaći je da je klub skoro pa bez dugova, što je zaista veliki uspjeh, s obzirom na vrijeme u kojem živimo. U slučaju ulaska u Premijer ligu, mi se nadamo da bi se još neki ljudi mogli uključiti u ovu našu priču, te da bi mogli napraviti budžet, koji bi zadovoljio potrebe Premijer lige.”

Da li NK Bosna ima partnerski odnos sa nekim od klubova iz BiH, odnosno inostranstva?

“Trenutno NK Bosna nema nikakvih partnerskih odnosa sa bilo koji klubom, kako i BiH, tako i iz inostranstva. Međutim, treba istaći da imamo jako dobre odnose sa FK Sarajevo, sa kojima smo donedavno i imali zvaničnu suradnju.”

Koji je najveći uspjeh kluba u dosadašnjoj historiji?

“Bosna je svoje najveće uspjeha imala u poslijeratnom periodu, kada je klub bio osvajač kupa i superkupa u sezoni 1997/1998. Bosna je tih godina trebala izaći u Evropska takmičenja, ali je zbog spora oko stadiona Bijeli Brijeg u Mostaru ostala bez Evrope, kao i ostale ekipe koje su izborile Evropu.”

Koji je najveći transfer NK Bosna Visoko u historiji kluba?

“Sigurno da je Bosna napravila nekoliko dobrih transfera u tom poslijeratnom periodu, međutim cifre nisu poznate. Sigurno je da su mnogi dobri igrači igrali u Bosni, kao što su: Elvir Rahimić, Almedin Hota, Kenan Hasagić, Mirsad Bešlija, Sead Vranić, Arsim Prepoli i jos mnogo dobrih igrača, da ih sada ne pobrojavamo sve.”

Imate li podršku grada i lokalnih vlasti?
“Podrška grada ne izostaje. Lokalna vlast radi sve sto je u njihovoj mogućnosti da olakša egzistiranje kluba. Jedna stvar je sigurna, a to je da klub ne bi imao visoke ambicije da nema ogromne podrške lokalne vlasti.”

Da li će NK Bosna uložiti u infrastrukturu po ugledu na klubove iz Premijer lige, odnosno da li će stadion Luke biti renoviran u skorijoj budućnosti, i eventualno kada?

“Sigurno je da se razmišlja u tom pravcu. Planovi za izgradnju nove tribine su u toku i nadamo se da će izgradnja tribine početi kroz nekoliko sedmica. Eventualni ulazak u Premijer ligu ne bi imao smisla, ukoliko se ne ispune uslovi koji su naloženi za to takmičenje. Jedan od uslova je i izgradnja jos jedne tribine na stadionu „Luke“, tako da i na taj način pokazujemo naše ambicije za ulazak u Premijer ligu.” – istakao je za kraj našeg današnjeg razgovora za SPORTSKE VIJESTI, gospodin Melvin Ahmetović, generalni sekretar NK Bosna Visoko.

Scroll to Top