Dani ponosa i slave: Prvo fudbalsko prvenstvo BiH (13.09.1994.) – NK Bosna – NK Željezničar 2:1

Bili su to dani ponosa i slave visočkog fudbala. Rat, godina 1994., većina igrača je bila mobilizirana za razliku od nekih timova tog vremena koji su igrali završnicu i imali turneje po svijetu i u isto vrijeme “uredne” vojne knjižice.

Prvo fudbalsko prvenstvo Bosne i Hercegovine igrano je u okviru kvalifikacionih turnira u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Jablanici a dvije prvoplasirane ekipe sa ovih turnira igrale su na finalnom turniru u Zenici, koji je održan u septembru 1994. godine. NK Bosna je prethodno završnicu izborila na turniru u Jablanici.

Na prvom državnom prvenstvu učestvovale su 22 ekipe: Željezničar (Sarajevo), Usora (Žabljak), Zmaj od Bosne (Tuzla), Rudar (Breza), ZSK (Zenica), Budućnost (Banovići), Čelik (Zenica), Rudar (Zenica), Slaven (Živinice), Velež (Mostar), Olimpik (Sarajevo), Sloboda (Tuzla), Gradina (Srebrenik), Turbina (Jablanica), Natron (Maglaj), Travnik, Sarajevo, Rudar (Kakanj), Lukavac, Iskra (Bugojno), Bosna (Visoko), Vrbanjuša (Sarajevo).

Finalni turnir se igrao u Zenici na stadionu Bilino Polje. Učestvovale su najbolje ekipe sa prethodnih kvalifikacija. Već je antologija izjednačujući gol Džavitija glavom protiv Slobode i Čajin pobjedonosni. Novi Umbro dresovi od Ivice Pekića. Vazdušna opasnost u trenutku kada “razvaljujemo” Želju pa se utakmica prekida kod rezultata 1:0, gol za nas postigao je Aid Kardaš. Utakmica je ponovljena i krenulo se od nule. Bosna će nakon toga narednih pet godina igrati najzapaženiju ulogu u BH fudbalu. Posebna priča su i “Demoni” navijačka skupina koja nikad organizovanije nije putavala na utakmice Bosne. I dan danas ostaje nejasno zašto Sanin Limo nije počasni član i kluba i “Demona” kao simbol ljubavi prema klubu i rodnom gradu što ga je na kraju koštalo trajnim deformitetom ruke.

Te godine ispisana je istorija NK Bosna u državi Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući strpljenju Senada Hajlovca uspjeli smo od više video materijala (istina lošijeg kvaliteta) sastaviti jedan trajni dokument i sjećanje na 13.9.1994. godine i utakmicu NK Bosna – NK Željezničar 2:1. Nermin Pašalić – Paja je igrao utakmicu života, postigao je oba gola za Bosnu. Prvi iz penala u drugoj minuti nakon što je fauliran Esmir Džafić, drugi u 75.-oj minuti. Jahić je smanjio poraz Željezničara u 80.-oj.

Istorijski sastav NK Bosna je izgledao ovako:

1. Mirsad Džafić 2. Haris Handžija 3. Midhat Suljić 4. Vejsil Ašlama 5. Ivica Andrić 6. Elvedin Provalić 7. Nedim Provalić 8. Nermin Pašalić 9. Aid Kardaš 10. Faruk Ihtijarević 11. Esmir Džafić

Rezerve: 12. Jasmin Džudžo 13. Adnan Jašarspahić 14. Elvir Memić 14. Muamer Semić 16. Albin Salčinović.

Sastav Željezničara: 1. Fahrudin Viteškić 2. Nijaz Brković 3. Said Fazlagić 4. Sejad Trnka 5. Adis Ibrišević 6. Jasmin Hurić 7. Dželaludin Muharemović 8. Mario Dodik 9. Edin Šopović 10. Fadil Žerić 11. Adnan Pehlivanović

Rezerve: 12. Muamer Hodžić 13. Mirsad Alajbegović 14. Samir Jahić 15. Admir Beganović 16. Ramiz Brajlović

Glavni sudija: Zdravko Ivanović. Pomoćne sudije: Fahrudin Trako, Besim Bajrambašić, Mesud Peljto.

Scroll to Top