NK Bosna započela pripreme. Cilj izabranika Emira Karahmeta 1. liga Federacije BiH

image

Mladi fudbaleri, koji su prošli selekcije Omladinskog pogona Fudbalskog kluba Sarajevo, Alija Čulov, Alem Plakalo, Adin Čiva, Mirza Račić, Muhamed Plakalo, Ismar Čomaga i Haris Muharemović i u narednoj polusezoni bit će glavni aduti Nogometnom klubu Bosna Visoko. U jesenjem dijelu 2. lige Federacije BiH, ranga u kojem se žuto-plavi iz Visokog trenutno takmiče, pomenuti mladi igrači dali su važan doprinos u osvajanju jesenje titule u drugoligaškom prvenstvu.

Najbolji strijelac prvog dijela prvenstva bio je Alem Plakalo, dvadesetogodišnji napadač koji je postigao 15 golova i upisao dvije asistencije.

“Prvi dio sezone iza nas je jako dobar. Zasluženo smo prezimili na prvom mjestu. Očekuje nas naporan period priprema, te proljetni dio sezone, u kojem se želimo zadržati na trenutnoj ligaškoj poziciji i ući u viši rang. Što se tiče mojih igara, mogu biti zadovoljan.”, kazao je Plakalo.

Adin Čiva, mladi igrač sredine terena, istakao se kao najbolji asistent lige, sa deset uspješnih asistencija. Uz to, uspio je postići i pet pogodaka. Kako govori, igranje u NK Bosna Visoko za njega predstavlja dobro iskustvo.

“Naravno, kako za mene, tako i za nas sve, igranje u Bosni je dobro iskustvo, jer imamo priliku da redovno igramo, kvalitetno treniramo i poboljšamo naše fudbalske kvalitete. Vjerujem da ćemo u proljetnom dijelu prvenstva ostvariti željene ciljeve.”, kazao je Čiva.

Šef stručnog štaba NK Bosna Visoko, Emir Karahmet, na početku priprema ističe da će momci nastaviti trend dobrih igara i da je cilj ulazak u Prvu ligu FBiH.

“Naš cilj ostaje isti kao što je bio prije početka sezone, a to je ulazak u Prvu ligu FBiH. Nastojaćemo pojačati redove na pozicijama golmana. Pridružili su nam se Muhamed Plakalo, zadnji vezni, i Mirza Račić, lijevi bočni, fudbaleri koji su prošli omladinsku školu Sarajeva. Moje lične trenerske ambicije su uvijek prvo mjesto, pa tako želim da i naredne sezone sa Bosnom izborim plasman u Premijer ligu BiH. Što se tiče same saradnje između FK Sarajevo i NK Bosna Visoko, moram istaći da je to jedna lijepa fudbalska priča, koja nije uobičajena za naše okvire. Drago mi je što klubovi sarađuju i što je Sarajevo prepoznalo potencijal Bosne. Na klubu je, ali i na gradu, da adekvatno odgovore i pokažu da Visoko zaslužuje ekipu koja će igrati Prvu ligu Federacije ili Premijer ligu BiH.“, kazao je Karahmet.

Predsjednik Nogometnog kluba Bosna Visoko i član šampionske generacije Fudbalskog kluba Sarajevo2006/07, Faruk Ihtijarević, istakao je zahvalnost rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo na realizaciji zajedničkog projekta, te se nada da će saradnja u narednom periodu biti još bolja.

Poželjno je biti dio Sarajeva, kluba koji je organizovan u skladu sa nivoom evropskih klubova. Sarajevo prati nekoliko mladih igrača Bosne, a već par je u Akademiji bordo kluba. Sa druge strane, svoje mlade igrače, koji trebaju steći potrebno iskustvo, Sarajevo šalje u Bosnu i smatram da je saradnja korisna i korektna na obostrano zadovoljstvo. Izuzetno sam zahvalan rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo, Predsjedniku Upravnog odbora, Edisu Kusturici, i Generalnom direktoru, Dini Selimoviću, jer smo ušli u realizaciju ovog pozitivnog projekta.“, kazao je Ihtijarević, dodavši:

“Igrači u NK Bosna treniraju po programu prvog tima Sarajeva. Nekoliko mladih igrača sa Koševa se nalazi u našem igračkom kadru i nadam se da će saradnja između Sarajeva i Bosne biti još bolja u nadolazećem periodu.”

Vrijedi istaći i da je najavljen sastanak predstavnika Fudbalskog kluba Sarajevo i Nogometnog kluba Bosna Visoko sa privrednicima iz područja Visokog koji bi trebao biti održan u toku iduće sedmice. Tema sastanka, između ostalog, bit će saradnja i podrška lokalne zajednice zajedničkom projektu FK Sarajevo i NK Bosna, koji za cilj ima razvoj sporta, popularizaciju istog, te je od društvenog značaja za grad Visoko.

Nadolazećeg vikenda, u subotu 31. januara, Nogometni klub Bosna, na svom stadionu u Visokom, ugostit će prvotimce Fudbalskog kluba Sarajevo. Prijateljska utakmica na stadionu “Luke” počinje u 14 sati, a cijena ulaznice iznosi 3 KM.

Scroll to Top