Adis Hajlovac, član UO NK Bosna: “Očekujemo pun stadion u derbiju protiv Rudara i svakako novu pobjedu Bosne”

NKB Press: Bosna je, nakon neočekivanog kiksa protiv Novog Travnika i s pravom rečeno debakla u Jajcu, uvezala tri iznimno važne pobjede u prvenstvu, molimo vaš kratak osvrt na minule utakmice?

Hajlovac: Svakako da domaći poraz od ekipe koja se grčevito bori za opstanak nije ishod kojem smo se nadali u toj utakmici. Međutim splet raznih okolnosti, među kojima je i činjenica da arbitri susreta nisu bili na visini zadatka, uticao je na loše otvaranje utakmice i sve je krenulo u neželjenom smjeru. Kada se analizira cijela utakmica, može se vidjeti da je Novi Travnik prešao centar samo dva puta i postigao nam dva gola, što opet govori da smo bili bolja ekipa na terenu bez obzira na poraz koji je svakako sastavni dio sporta. Nesretan ili nespretan poraz, veliki broj suspendovanih igrača, katastrofalan teren u Jajcu, uticali su na to da naša ekipa doživi, kako vi to kažete, debakl prvoplasirane ekipe prvenstva a i dovede u pitanje sam naš opstanak u ligi.

Nakon ova dva poraza uprava na čelu sa predsjednikom Ihtijarevićem bila je čvrstog opredjeljenja da ova ekipa može puno više, te smo svi zajedno stali iza trenera Dedića i ekipe. Postavili smo pred njih cilj od dvije pobjede na domaćem terenu, što su momci velikim angažmanom i  borbenošću i ostvarili, a treča pobjeda na vručem terenu u Lukavcu je zapravo plod strategije stručnog štaba, harmonije i dobrog rada ekipe u prethodnim utakmicama.

NKB PRESS: Jesu li igrači nakon ovako dobre serije rezultata i adekvatno nagrađeni?

Hajlovac: Iako je to pitanje više za mog kolegu Laletovića koji vodi računa o finansijama, mogu reči da je ekipa ostvarila premije za pobjedu protiv Zvijezde, ali i za ove bodove koje su donijeli iz Lukavca. Istini za volju, nisu to veliki iznosi, ali uprava kluba u skladu sa svojim skromnim finansijskim kapacitetima nastoji da ovakve rezultate nagradi.

NKB PRESS: Trenutno se nalazimo u gornjem dijelu tabele, jesmo li osigurali opstanak? U analizi koju je radila novinska agencija Anadolija, spominjemo se kao ozbiljan pretendent za prvo mjesto i plasman u viši rang, koliko je to realno?

Hajlovac: Tri vezane pobjede osigurale su nam veoma visoko 6 mjesto sa samo 7 bodova zaostatka iza prvoplasirane ekipe Metalleghe iz čega proizilazi svakako da smo opstanak prilično osigurali, no svakako da nema opuštanja do kraja prvenstva. Imao sam priliku pročitati tu analizu, mogu reči da je rađena na bazi statističkih podataka i mogučih rezultata do kraja prvenstva, svakako nam to imponuje ali naš cilj u ovoj sezoni je ostao nepromijenjen a to je opstanak u ligi. Za takmičenje u BHT Premijer ligi potrebno je ispuniti mnoge kriterije, između ostalog i veoma zahtjevne infrastrukturne, nešto radimo u ovom momentu ali još uvjek smo prilično daleko od toga.

NKB PRESS: U medijima se pojavila informacija o izgradnji tribine po UEFA standardima, čime bi bili ispunjeni kriteriji za BHT Premijer ligu?

Hajlovac: To je projekat koji imamo već neko vrijeme, direktor Laletović je najavio realziaciju  istog u ovoj godini, tako da podrobnije informacije možete potražiti u razgovoru s njim.Govoreći sa pozicije podpredsjednika Komiteta za stadione i bezbjednost NS/FS BiH u čijom je nadležnosti infrastruktura, mogu se složiti  da bi izgradnjom ovakvog kompleksa naš klub ispunio dobar dio infrastrukturnih uslova, međutim obaveze klubova premijer lige u narednoj sezoni su i postavljanje semafora i izgradnja reflektora za nočne utakmice, rok za realizaciju ovih ulaganja je godinu dana. Gledajuči primjer iz našeg najbližeg okruženja, ove stvari nije nemoguče realizovati, ali zato treba i šira podrška javnog i privatnog sektora.

NKB PRESS: Po kuloarima se priča da će Bosna svakako napasti plasman u premijer ligu naredne sezone i da se u vezi s tim pominju i ciljana pojačanja?

Hajlovac: Rano je govoriti o tome, ciljeve i domete uvjek treba podizati na višu razinu u svakom slučaju. O pojačanjima odlučuje struka pa se nebih uplitao, ali ono što mogu sa sigurnošću reči je to da Bosna trenutno ima najbolji igrački sastav u ligi i da nije bilo nekih situacja u kojima smo oštečeni, sigurno bi bili prvi.

NKB PRESS: Vratimo se na Prvu ligu FBIH, naredni vikend nas očekuje komšijski derbi sa Rudarom, vaša očekivanja?

Hajlovac: Za mene lično ta utakmica predstavlja najvaažniju utakmicu sezone, govorim to iz nekoliko razloga, jedan od razloga je svakako naboj komšijskog derbija i stvar prestiža, no drugi, važniji razlog je onaj emotivne prirode. Bio sam član uprave prije tri sezone kada nam je trebao samo 1 bod za opstanak u Prvoj ligi, zadnje kolo smo igrali u Kaknju i tad nas je komšijski Rudar, kojem bodovi u toj utakmici nisu značili ništa, poslao u Drugu ligu u kojoj smo ostali naredne dvije godine. Sada je situacija slična, Bosna je u gornjem dijelu tablice a Rudar je uvezao par loših rezultata i nalazi se u donjem dijelu koji se bori za opstanak. Istini za volju ima još prilično dosta utakmica do kraja, kao i prilika da komšije osvoje bodove za opstanak u tim utakmicama, ali ne i u ovoj subotnjoj. Ekipi i navijačima želimo dobrodošlicu u Visoko, sasvim sigurno da će biti tretirani na najvišem nivou kao i druge ekipe koje su nam gostovale u Visokom ove sezone, ali bodovi sigurno ostaju u Visokom.

NKB PRESS: Iz vaših odgovora stekli smo dojam da bezrezervno vjerujete u ove momke i stručni štab?

Hajlovac: Već sam Vam rekao da je ovo najbolja ekipa lige, moje mišljenje djele redom svi članovi uprave, ova ekipa može pobjediti bilo koga.

NKB PRESS: Za kraj, popularni DEMONI su prilično aktivni, imate li neku poruku za njih?

Hajlovac: Na dnevnom nivou koordiniramo zajedničke aktivnosti s DEMONIMA i imamo zaista super odnos, poruka za njih je svi na stadion, nema izgovora, ostajemo “BAZA BEZ PORAZA”. Uprava je za ovu utakmicu odlučila da im nabavi nedostajuče navijačke rekvizite, neka to ostane i malo iznenađenje.

NKB PRESS: Hvala na odvojenom vremenu i iscrpnim odgovorima.

 

NK BOSNA PRESS

 

Scroll to Top